Jiří Leschtina: Protidrogový koordinátor Vobořil končí. Sen o legalizaci marihuany se rozplývá

20. červenec 2024

Již nějaký čas národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil předesílal, že na sklonku roku skončí s prací pro vládu. S tím, že chce dotáhnout alespoň část změn drogové politiky, inspirovaných moderními trendy v zahraničí.

Skutečnost, že z úřadu vlády odchází již na konci srpna, spíš ale svědčí o zásahu shůry do jeho plánů. Zřejmě politické tlaky na Vobořilovo odstoupení a otupení jeho ambiciózních návrhů vygradovaly rychleji, než si představoval.

Čtěte také

Přitom to není tak dávno, kdy byl Jindřich Vobořil, který působil pod šesti vládami, nejblíže naplnění svého stěžejního cíle – částečné legalizaci marihuany. A to když v dubnu 2023 vláda schválila plán boje proti závislostem, který počítal s beztrestností pro malé pěstitele trávy a hlavně se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím.

Tehdy se skutečně zdálo, že by se Česko mohlo v případě marihuany výrazněji posunout od represe k řízené regulaci konopí, která je podle všech parametrů sledovaných ve světě i u nás účinnější než prohibice.

K jakým koncům?

Když však měl být Vobořilův plán vtělen do paragrafů, KDU-ČSL vyrukovala s úporným bojkotem legálního a státem přísně kontrolovaného prodeje marihuany. Jediné, co lidovci připouštějí, je povolení pěstovat konopí na maximální ploše tří čtverečních metrů.

Čtěte také

Lidovecký obrat bezesporu souvisí s pádem voličských preferencí, jež v druhé polovině roku 2023 klesly pod hranici pěti procent, kde živoří dodnes. Což svědčí spíš o tom, že ani vidle, které lidovci hodili do legalizace marihuany a jimiž pak podrývali Vobořilův post, jim nepomohly k utužení preferencí ani za mák.

Vobořilův pád ale nelze přičítat jen lidovcům. Tlak na koordinátora v poslední době sílil z dalších stran i lobbistických koutů. Zejména když letos v červnu Vobořil oznámil, že připravuje návrhy k omezení nadměrného pití alkoholu. Včetně omezení reklamy nebo úpravy prodeje, který by mohl být povolen jen v určitých prodejnách či v daném čase.

Což jsou opatření, na které si dosud žádná naše vláda netroufala ani pomyslet. A lze si představit, jaký šok musela Vobořilova slova vyvolat mezi výrobci a politiky v Česku, které je špičkou mezi zeměmi co se týče tolerance k užívání alkoholu.

Čtěte také

A když k tomu Vobořil dodal, že s konkrétní podobou návrhů hodlá přijít už začátkem podzimu, byl jeho osud zpečetěn. Pokyn zněl jasně: Odstavte ho, než nám podminuje volební kampaň.

Svůj pád ovšem urychlil i sám Vobořil, když poté, co na toaletě v Poslanecké sněmovně byl nalezen papírek se stopami kokainu, vzkázal veřejnosti: „Kokain ve sněmovně není žádná novinka a překvapilo by mě, kdyby to tak nebylo.“ Což ovšem byla hodně furiantská provokace od experta, který již věděl, že jeho protidrogová mise ve službách vlády spěje ke konci.

Jiří Leschtina

S Vobořilovým odchodem ale končí i funkce protidrogového koordinátora. Podle premiéra je Vobořilova agenda natolik rozpracovaná, že ji může dál vést odbor protidrogové politiky na úřadu vlády. Při pohledu na to, s jakými problémy se potýkal a jak dopadl koordinátor, vyslaný do funkce se silným politickým mandátem, je na místě otázka: K jakým koncům?

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.