Jiří Leschtina: Lidovci zasekli legalizaci marihuany

15. leden 2024

Po více než rok trvajících diskusích představil protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil skupině koaličních expertů návrh vládního zákona na legalizaci marihuany v Česku. A jak sám předeslal v rozhovoru pro Hospodářské noviny, současná podoba zákona neobsahuje zavedení přísně regulovaného trhu s konopím. Jakkoliv s ním počítal i plán boje proti závislostem, který vláda schválila už loni v dubnu.

Jedinou změnou tak má být uvolnění beztrestného pěstování několika kytek marihuany na ploše nikoli větší než tři metry čtvereční. Což ze všeho nejvíce evokuje rčení o hoře, která porodila myš.

Čtěte také

Samotný Vobořil v Hospodářských novinách současný návrh zákona hodnotí slovy: „Je to pro mě strašně málo.“ A vysvětluje, že jde o ústupek lidovcům, kteří v posledních měsících přitvrdili svůj odpor k legálnímu nákupu marihuany.

Lidovci samozřejmě nikdy neplanuli nadšením pro liberálnější přístup k této zelené bylině. Zpočátku ale vystupovali spíš ve stylu „musíme to lépe projednat“. A zdáli se nakloněni diskusím o striktních podmínkách a omezeních, jimiž by mělo být svázáno uvolnění prodeje konopí.

Těžko také mohli něco namítat proti Vobořilovým plánům, podle nichž by prodej marihuany probíhal ve speciálních licencovaných obchodech, v limitovaném množství, nakupující by musel být plnoletý a zapsaný do registru uživatelů.

Kult kompromisu vlády

Čtěte také

Když ale mělo být tohle všechno vtěleno do paragrafů, lidovci vyložili karty na stůl. A koaliční partnery staví před hotovou věc: Jakákoliv podoba regulovaného trhu s marihuanou je pro ně nepřijatelná.

Lidovci jen opakují omšelé argumenty, že dál vzroste počet uživatelů marihuany, zvláště pak mladistvých, stoupne kriminalita, posílí organizovaný zločin. Nic z toho se ale ve zvýšené míře neděje v žádné ze zemí, které již legalizovali marihuanu.

Naopak se ukazuje, že tam, kde stát převezme kontrolu nad alespoň částí trhu s konopím, černý trh ztrácí na síle. Uživatelé se v nemalé míře přesouvají k legálním prodejcům od překupníků drog, kde to zavání kriminálem.

Čtěte také

Za situace, kdy lidovci jako jediná strana vládní koalice striktně odmítají státem regulovaný trh s konopím, naskýtá se otázka: Kam až sahá kult kompromisu této vlády? Jistě byl a zůstává nezbytný pro přetrvání Fialova kabinetu například při vyvažování komplexu úsporných opatření na snížení rozpočtového deficitu. Nebo teď při přípravě důchodové reformy.

V případě legalizace marihuany ale nejde o krocení stamiliardových děr v národním rozpočtu a udržitelné hospodaření státu nebo třeba o otázky bezpečnosti země. Ale o hodnotový střet, jak se společnost postaví k legalizaci měkké drogy, která je prokazatelně méně škodlivá než právně přípustný alkohol.

Jiří Leschtina

Tím spíš by měl i přes nesouhlas KDU-ČSL doputovat do Sněmovny vládou schválený plnokrevný zákon s jasnými parametry beztrestného pěstování, prodeje a užívání marihuany pod kontrolou. Co se s ním stane ve Sněmovně a pak v Senátu, by mělo být ponecháno na volném hlasování a svědomí každého zákonodárce.

A lidovci? Bude zajímavé sledovat, zda jim přece jen nedojde, že úporným bojkotem legalizace marihuany a státního dohledu nad jejím šířením potěší hlavně organizovaný zločin, před jehož vzestupem varují. 

Autor je publicista

Spustit audio