Jiří Leschtina: Podivný výlet senátora Wagenknechta do nitra muniční iniciativy

14. září 2024

Minulý měsíc vystoupil někdejší auditor a současný pirátský senátor Lukáš Wagenknecht s obviněním, že část munice pro Ukrajinu byla vinou české muniční iniciativy předražená. Což nesporně vrhlo stín na nejzásadnější českou misi polistopadové éry. A bylo na místě zbystřit pozornost.

Další vývoj ale ukazuje, že Wagenknecht, usilující o obhajobu senátorského křesla, neodvádí zdaleka tak precizní práci, jakou coby protřelý „cifršpion“ předváděl při odhalování podvodů v dotacích a finančních operacích.

Wagenknecht poukázal na jediný konkrétní případ, kdy zbrojařská firma Czechoslovak Group, patřící miliardáři Michalu Strnadovi, nakoupila od tureckého výrobce stovku tisíc kusů dělostřelecké munice v ceně 2500 eur za kus. V další fázi pak Strnadova firma avizovala ministerstvu obrany jednotkovou cenu 3200 eur. Na první pohled tak skutečně marže ve výši pěti stovek eur za granát může se jevit nemravně vysokou.

Skupina Czechoslovak Group ale zveřejnila, že do ceny 3200 eur za kus započítala dopravu z Turecka přes několik států včetně Česka na Ukrajinu. Vysoce propracovanou logistiku, včetně skladů, utajených překladišť, týmů ostrahy a hasičů. A zejména pak nejdůležitější položku – úpravu a dovybavení munice moderními iniciátory.

Po tom všem podle údajů Deníku N marže pro překupníka Strnada spadla zhruba na deset procent. Což označilo za marži v přijatelných mezích i německé ministerstvo obrany, které v rámci muniční iniciativy zafinancovalo celou dodávku turecké munice na Ukrajinu.

Slabost argumentů

Zarážející bylo další Wagenknechtovo počínání. Aby prošetřili jeho obvinění, že česká muniční iniciativa nakupuje nevýhodně, senátoři svolali výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost. A na něj pozvali nejvyšší představitele armády, tajných služeb i hlavní aktéry muniční iniciativy.

Wagenknecht ale odmítl přijít, když označil za frašku, že výbor jednal v utajeném režimu. Spíš ale bylo nasnadě, že si senátor byl vědom slabosti svých argumentů. Jestli něco odporuje zdravému rozumu, pak jeho kritika neprůhlednosti české muniční iniciativy, procesu výběru dodavatelů a dopadů na hospodárnost.

Vždyť i po těchto informacích pasou ruské tajné služby v úsilí vysledovat a eliminovat pomoc Ukrajině. A že v tom jsou agenti GRU zdatní a chladnokrevní, nás přesvědčily i výbuchy muničních skladů ve Vrběticích.

Nevyčíslitelná cena

Nelze si dělat iluze o ušlechtilých pohnutkách Czechoslovak Group a dalších českých zbrojovek, které s bezohledností zbrojařům vlastní prodávaly zbraně i do diktátorských režimů. Pokud ale svých znalostí trhů v Africe či Asii teď využívají při zprostředkování nákupu zbraní pro bojující Ukrajinu, dělají užitečnou práci.

Jiří Leschtina

A co se týče marží? Otázka zní, kdy už považovat za předraženou munici dodávanou vojákům bojujícím za svobodu svého národa napadeného diktátorem.

Informace, které kvůli Wagenknechtově podivné iniciativě pronikly na veřejnost, přinesly i něco cenného. Zjištění, že česká muniční mise funguje a další dodávky dělostřelecké munice jsou na spadnutí. Což má v přetrvávajícím nedostatku muničních zásob v Evropě cenu v auditorských knihách ne zcela uchopitelnou, ale pro záchranu ukrajinských životů nevyčíslitelnou.

Autor je publicista

Spustit audio

Související