Jiří Leschtina: Lekce z anatomie ruské lži

10. prosinec 2015

V Praze proběhla pozoruhodná demonstrace zaměřená "proti šíření protiruské propagandy".

Reagovala na program společnosti Člověk v tísni, která připravila pro školy výukové příručky, zabývající se právě metodami současné ruské propagandy. Poprask, jenž program vyvolal mezi tuzemskými putinovci, jen potvrzuje, jak případné a správně načasované jsou tyto středoškolské lekce z anatomie ruské lži.

Podle redakce známého proruského webu Aeronet projekt Člověka v tísni vykazuje „charakter a všechny znaky tzv. akčního vzdělávacího plánu z první poloviny 50. let minulého století“. Tedy z doby, kdy u nás na plno jela centrálně řízená bolševická propaganda, na kterou dohlíželi moskevští poradci.

To samozřejmě nelze srovnávat s výukovými lekcemi Člověka v tísni, které pedagogům pouze nabízí. A jen na nich záleží, zda a jak je využijí. Smyslem programu není vtloukat žákům do hlav jedinou správnou ideologii. Ale naučit je rozpoznávat nepravdivou informaci, neseriózní informační zdroje, rozvíjet kritické myšlení a mediální gramotnost.

Čtěte také

Cílem tvůrců moderní ruské propagandy už není přesvědčovat o „své pravdě“, jako to činili jejich stalinští předchůdci. Ale spíš dehonestovat, pošpinit názorové protivníky, nahlodat jejich pozice.

Ale také zahrnout člověka řadou šokujících, z prstu vycucaných verzí nějaké události, kterou Kreml potřebuje zpochybnit. Aby si člověk zavalený vlnou informačních fantasmagorií řekl: Všechno je možné, pravdu se nikdy nedozvím.

Jeden svět 2014, Šimon Pánek

Dost zneklidňující ovšem je, že s podobně relativizujícím pohledem přistoupilo k nabídce nevládky Šimona Pánka ministerstvo školství. Jeho tiskový odbor v této souvislosti sdělil webu aktualne.cz, že Člověk v tísni je organizací, která „má zřetelný, obecně známý názorový profil a nelze od ní žádat ani očekávat striktní nestrannost a nezaujatost“.

Co nám tím chce ministerstvo sdělit? Že ani nabízený program Člověka v tísni není nestranný? K tomu, abychom to posoudili, se stačí podívat na pár lekcí o ruské propagandě, běžně přístupných na webu Člověka v tísni. Celý program je založen na metodě maximálně přesného srovnávání.

Čtěte také

Na ukázkách videí, novin a serverů můžeme například sledovat, co všechno ruská média chrlila těsně po sestřelení letadla MH 17 nad Ukrajinou. A není nic nestrannějšího než když pak titulky jako „Let MH 17 sestřelila raketa vzduch – vzduch izraelské výroby“ nebo „Rusko má důkazy, že let MH 17 doprovázel ukrajinský bitevník,“ - když tyto megalži můžeme porovnat se závěry mezinárodní komise.

Právě poznání úskoků ruské propagandy je zároveň nejlepší obranou proti manipulaci odkudkoliv. Třeba i ze strany některých našich prorusky orientovaných politiků, papouškujících kremelské lži. Nevydávejme jim napospas alespoň mladou generaci, když ty starší je volí a pasují na nejpopulárnější politiky v zemi.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio