Jiří Leschtina: Kuberův nůž do zad senátorům

31. květen 2019

Tajemně a za zavřenými dveřmi jednal předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS s majitelem investiční skupiny PPF Petrem Kellnerem.

S týmž Kellnerem, kterého marně zve na jednání zahraničního výboru jeho předseda Pavel Fischer.

Svoboda nám pomalu protéká mezi prsty, mírní Jaroslav Kubera svůj výrok o návratu totality

Jaroslav Kubera

Interview Plus s předsedou Senátu Parlamentu ČR Jaroslavem Kuberou (ODS) patřilo jeho komentářům k senátory odmítnutému zdanění církevních restitucí nebo k dnešku, kdy nám „stále někdo říká, co se smí, a co ne“.

Senátoři chtějí s Kellnerem debatovat o pozadí spolupráce PPF s čínskou firmou Huawei a o rizicích z ní plynoucích. Tomu se však Kellner úzkostlivě vyhýbá. A pokud se za této situace Kubera sešel s šéfem PPF, aniž by členové výboru cokoliv tušili? Pak to lze stěží chápat jinak než jako nůž do zad senátorům z ruky jejich šéfa.

Proč ale Kubera setkání zatajil? Prý osobní schůzka a pan Kellner „to nechtěl nijak formalizovat“. Jednání druhého nejvyššího ústavního činitele s nejbohatším podnikatelem na půdě Senátu ovšem lze stěží vydávat za osobní dostaveníčko. Kubera tím hlavně Kellnerovi pomohl obejít senátory a vyhnout se debatě, které se zjevně obává. Asi ví, proč.

Společnost PPF totiž podepsala s firmou Huawei memorandum o spolupráci při zavádění 5G sítí. Navzdory tomu, že Huawei je ze zákona povinná podílet se na špionáži pro komunistickou Čínu.

Sbližování Kubery s prezidentem Zemanem

A takový krok se těžko vysvětluje senátorům a veřejnosti. Zvlášť když Huawei coby možného dodavatele technologií pro mobilní sítě páté generace považují západní tajné služby, české nevyjímaje, za bezpečnostní riziko.

Zeman byl v Číně s miliardářem Kellnerem, na cestu zpět využil prezident letadlo PPF

Prezident Miloš Zeman navštívil expozici České republiky na Západočínském mezinárodním veletrhu v Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan

Český prezident Miloš Zeman se z návštěvy Číny nevrátil vládním speciálem, ale letadlem skupiny PPF. Ta v Pekingu uzavřela smlouvu o spolupráci s čínskou firmou CEFC. Miliardář Petr Kellner se zúčastnil pondělního setkání Zemana s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Lidé z PPF, kteří mluví za pečlivě ukrývajícího se Kellnera, zdůvodňují jeho nechuť vystoupit před senátním výborem tím, že PPF nechce být zatahována do politiky. Do ní ale nemusí Kellnera nikdo zatahovat. Vždyť on sám od nepaměti pěstuje důvěrné a pro svůj byznys blahodárné vztahy s politiky.

Stačí si vzpomenout na 90. léta, kdy ministerstvo financí, řízené Ivanem Kočárníkem z ODS, významně napomohlo tomu, že Kellnerova skupina ovládla Českou pojišťovnu. A krátce na to se Ivan Kočárník stal předsedou představenstva České pojišťovny.

Kellner stěží může předstírat, že se štítí politiky, když se postaral o finanční podporu postprezidentského Institutu Václava Klause. A když jeho byznysové zájmy v Číně starostlivě ošetřuje prezident Zeman, který ho vzal i na schůzku s čínským prezidentem a na revanš Kellner přepravil Zemana domů soukromým letadlem.

Jiří Hošek: Miloš Zeman nemá pravdu. Důkazy proti Huawei existují, jsou přímo v čínských zákonech

Prezident Miloš Zeman a James Li, člena dozorčí rady a prezident Huawei pro evropský region

Miloš Zeman považuje obvinění proti společnosti Huawei za nekalou obchodní soutěž a rád by čínského výrobce viděl mezi účastníky národních tendrů na budování digitálních sítí 5.0.

Z tohoto pohledu je Kellnerovo navázání komunikace s Jaroslavem Kuberou jen další ukázkou schopnosti šéfa PPF omotat si významné politiky kolem prstu a pak je využívat jako užitečné loutky pro svůj byznys.

Koneckonců byla to právě ODS, která málem zahynula na zprivatizování své strany neprůhledným byznysem. Ty časy Kubera dobře pamatuje. A zdá se, že ani na stará kolena si z nich nevzal poučení.

Kellnerův tajný průnik do Kuberových senátních komnat znovu upozornil i na rychlé sbližování předsedy horní komory s prezidentem. Což bylo patrné už v době, kdy Miloš Zeman začal prosazovat Aleše Gerlocha na ústavního soudce. Kubera mu uhrabával cestičku zjevně falešným ubezpečováním, že v Senátu má dost hlasů na zvolení.

Jiří Leschtina

Kuberu se Zemanem zkrátka spojuje mnohem víc než posedlost kouřením. A jestliže lidé na jedné z demonstrací teď překvapivě skandovali „Ať žije Senát“ těžko tím mysleli jeho předsedu. Ten to s loajalitou k horní komoře, svěřené mu k hájení rozhodně nepřehání.

Autor je publicista

Spustit audio