Jiří Leschtina: Huawei chce ovládnout ekonomickou páteř státu. Vzchopí se Babiš k odporu?

16. květen 2020

Andrej Babiš nedávno učinil výrazné a užitečné politické gesto, se kterým se ale – navzdory své posedlosti agresivním osobním marketingem – nijak zvlášť nechlubí.

Podle deníku Hospodářské noviny totiž český premiér v tichosti a na dálku podepsal s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem deklaraci o bezpečnosti v 5G sítích. A v ní se jasně praví, že by se u dodavatelů 5G technologií mělo posuzovat, jestli nepodléhají vlivům cizích států nebo zda respektují práva duševního vlastnictví.

Čtěte také

Jakou husu má tahle deklarace potrefit, je jasné. Největšího světového výrobce telekomunikačních technologií, firmu Huawei. Právě před tímto čínským podnikem coby nástrojem čínské špionáže už před dvěma lety varoval Babišovu vládu Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Kyberúřad upozornil na riziko spočívající v tom, že všechny společnosti v komunistické Číně jsou ze zákona povinny spolupracovat na požádání s čínskou rozvědkou. A to v případě Huawei coby světového lídra v 5G představuje bezprecedentní bezpečnostní hrozbu pro celý demokratický svět.

Důrazné a zřetelné stanovisko NÚKIBu tehdy zaimponovalo i představitelům americké administrativy. To pak na vlastní kůži pocítil premiér Andrej Babiš při státní návštěvě v Bílém domě – ale i v sídle zpravodajské služby CIA.

Osudový střet se Zemanem a Kellnerem

Čtěte také

Od té doby se světově vnímané a obávané riziko i v Česku zhmotnilo do konkrétních zjištění. Jak informoval Radiožurnál, zaměstnanci české pobočky Huawei shromažďovali citlivá data o lidech, se kterými vedli obchodní jednání, a posílali je do Pekingu. To jen dokreslilo zprávy z Polska o zatčení jednoho z místních šéfů Huawei kvůli obviněním ze špionáže.

Sinologové projektu Sinopsis zase upozornili, že v české pobočce Huawei, stejně jako v dalších čínských firmách, působí buňky Komunistické strany Číny.

„Je to vlastně důkaz propojení čínské státostrany a společnosti Huawei. Předsedové těchto komisí plní stranickou práci, mobilizují svoje zaměstnance pro různé politické aktivity,“ komentoval to pro Radiožurnál sinolog Filip Jirouš.

Čtěte také

Proč ale Andrej Babiš nijak nevypichuje svůj podpis pod deklarací, která může v důsledku znamenat vytěsnění firmy Huawei z dodávek pro tuzemské 5G sítě?

Evidentně nechce dráždit prezidenta, kterému vděčí za vznik a neutuchající podporu svého kabinetu. Miloš Zeman v duchu své podlézavosti čínskému diktátorovi Si Ťin-pchingovi nepokrytě fandí zásadnímu průniku čínské Huawei do strategické ekonomiky českého státu.

A hrdinu ekonomické diplomacie spatřuje v průmyslovém magnátu Petru Kellnerovi – jeho PPF v Číně čile podniká a už podepsala s Huawei memorandum o spolupráci na budování 5G sítí. Také první věc, se kterou prezident po varování našeho kyberúřadu vyrukoval, byla lamentace, že NÚKIB ohrožuje byznys PPF.

Jiří Leschtina

Pokud tedy bude chtít Babiš dostát svému podpisu pod deklarací, nevyhne se osudovému střetu se Zemanem a Kellnerem. A to už letos v létě, kdy proběhne státní aukce frekvencí nutných pro stavbu 5G sítí.

Pokud v ní i přes obrovitá rizika budou figurovat čínské technologie, bude to znamenat jediné: Navzdory všem deklaracím hází premiér bezpečnost hospodářské páteře státu přes palubu.

Autor je publicista

Spustit audio