Jiří Leschtina: Co by mohl napáchat debakl vládní koalice v krajských volbách?

6. září 2024

Do horké fáze krajských voleb nevstoupila vládní koalice v nejlepším rozpoložení. Jobovou zvěstí pro ni musel být i průzkum volebního potenciálu odhalující, kolik hlasů by strany získaly, pokud by se k nim přiklonili všichni, kteří zvažují jejich volbu.

Podle agentury Kantar má nejvyšší volební potenciál hnutí ANO, přičemž v některých krajích výrazně překračuje hranici 40 procent. Signály o tak robustní převaze ANO nutně musely přiživit úvahy, co vše by mohl výrazný debakl pětikoalice způsobit ve vládních partajích.

Čtěte také

Nejspíš nehrozí pád vlády – už jen proto, že do sněmovních voleb zbývá pouhý rok. Napětí a otřesy si ale jde představit i v samotné základně ministerského kabinetu – Fialově koalici Spolu.

V této souvislosti stojí za to připomenout, že do voleb táhnou i tři výrazní lídři krajských kandidátek, kteří by mohli v případě svého úspěchu, vymykajícímu se chabému výsledku vládní koalice, výrazně promluvit do dění ve formaci Spolu.

Návrat Čunka?

Ve Zlínském kraji vede lidovce do voleb jejich bývalý předseda Jiří Čunek, o němž se stále častěji mluví, jako o jednom z vyzyvatelů předsedy Jurečky na říjnovém volebním sjezdu. A pokud by Čunek, který zároveň obhajuje křeslo senátora, uspěl v obou kláních, výrazně by to posílilo jeho šance na návrat do čela strany.

Čtěte také

Čunkův dvojitý triumf není až tak vyloučen i vzhledem k tomu, že v minulých krajských volbách lidovci pod vedením Čunka získali stejný počet mandátů jako vítězné ANO.

Úspěšný populista a zarytý konzervativec Čunek je tvrdým kritikem účasti lidovců v koalici Spolu. Jeho úspěšný předsednický comeback by tak mohl rozvrátit Fialův životní politický projekt ještě před sněmovními volbami.

Nebo Grolich a Kuba?

Protipólem veterána Čunka je lidovecký hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, který obhajuje svůj post pod vlajkou koalice Spolu. Grolicha vyzývá k boji o předsedu strany liberálnější části lidovců, což hejtman připouští, ale jen pokud zvítězí v krajských volbách.

Každopádně případný Grolichův nástup do čela lidovců by znamenal nejen posílení koalice Spolu ale také šanci na otevření a modernizaci strany, živořící na dvou až tříprocentní podpoře.

Čtěte také

Dalším z lídrů vládních stran, který má šanci porazit favorizované hnutí ANO je úspěšný hejtman za ODS Martin Kuba, obhajující křeslo v Jižních Čechách. Ten se ovšem v kampani odtahuje od značky ODS a už dlouho systematicky torpéduje koalici Spolu s tím, že splnila svůj účel poražením Babiše v minulých sněmovních volbách.

A můžeme předpokládat, že Kubův případný úspěch posílí jeho postavení jako hlavního mluvčího postklausovského křídla ODS, a bude ještě urputněji zpochybňovat další smysl koalice Spolu. V duchu svých prohlášení, že ODS musí chodit do voleb samostatně, vyhrávat volby a řídit tento stát.

Jiří Leschtina

Radikální konzervativci mezi lidovci či občanskými demokraty se ale ve svých představách, že cesta k vzestupu jejich stran vede přes rozpuštění koalice Spolu, mýlí v něčem podstatném.

Při dominanci hnutí ANO a v čase vytváření předvolebních koalic na krajní pravici i levici, by rozklížení ve vládním táboře nejenže nevedlo k výhře v příští bitvě o Sněmovnu – ale zřejmě ani k důstojné prohře.

Autor je publicista

Spustit audio