Jiří Bulan: Čtvrtý mobilní operátor měl přijít. Nepřijde

18. listopad 2020

Tři čeští mobilní operátoři se rozhodli, že mezi sebe toho čtvrtého nepustí. Stát dlouho připravoval aukci volných rádiových kmitočtů, aby na silně regulovaný trh mohl přijít plnohodnotný operátor.

Měl zamíchat telekomunikacemi. A občanům pak zlevnit telefonní a hlavně datové služby. Tak jako se to stalo třeba ve Francii.

Čtěte také

Aukce dopadla překvapením. Skoro všechny volné frekvence prodal stát za 5,6 miliardy stávajícím operátorům. Ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (za ANO) přesto oznámil, že čtvrtý operátor je na cestě. To ale není celá pravda. Stát umožní dalším firmám provozovat mobilní sítě, budou však z velké většiny odkázané na fyzické vysílače nynější trojice mobilních operátorů. Čtvrtý skutečně nezávislý poskytovatel mobilních služeb, který by hýbal cenami, na cestě není.

Dražbu volných kmitočtů připravoval Český telekomunikační úřad. Jenže z postu jeho předsedy v únoru vláda odvolala zkušeného odborníka Jaromíra Nováka, který aukci několik let připravoval. Nahradila ho členka rady úřadu, která koncepci zcela nezávislého čtvrtého operátora zavrhla. Novák při svém odchodu přesně na tuto situaci upozorňoval a na jeho slova došlo.

Hraje se o miliardy

V České republice vlastní mobilní síť O2 Kellnerova PPF. Zahraniční mobilní hegemoni T-Mobile a Vodafone mají každý po jedné síti. Všechny tři společnosti vykazují dlouhodobě miliardové zisky. Obor je lukrativní a stabilizovaný. A tak si snadno představíme, že nynější hráči vyvinuli dostatečně silný tlak a pohnuli celou státní koncepcí.

Čtěte také

Příchod čtvrtého operátora zásadně ohrožoval jejich příjmy. Protože další mobilní operátor vždy musí zahájit provoz agresivní cenovou politikou. Potřebuje nalákat dostatek klientů a přesáhnout kritickou mez, kdy jeho provoz začne dávat ekonomický smysl.

Zisk pohání každou firmu kupředu zcela legitimně. Jenže v mobilních sítích každý volně soutěžit nemůže. Stát uděluje operátorům licence a prodává jim omezená frekvenční pásma. Stát má jediný úkol. Určit jasná a pevná pravidla. Protože občané státu jsou ti, kdo za mobilní služby platí.

Jiří Bulan

Ukazuje se, že Češi budou muset trpět vysoké ceny za data i volání. V cenových žebříčcích se pravidelně ocitáme jako země s nejdražšími telekomunikačními službami. A budeme si to muset nechat líbit i nadále. Stát selhává a jde na ruku podnikatelským zájmům těch, kdo umějí lobbovat. Slovy klasika: alternativa několik let přijít měla, ale nepřišla.

Autor je publicista

autor: Jiří Bulan
Spustit audio