Jiří Berounský: Zdanění církevních restitucí

26. říjen 2016

Schyluje se k jednomu z nejzávažnějších střetů mezi sociálními demokraty a hnutím ANO - jak v Parlamentu, tak asi ve vládě i v koalici. Oč se jedná? To je právě to nejhorší.

Jedná se o zdanění církevních restitucí. To nejhorší na tom je, že mají v podstatě - dle mého názoru - obě strany pravdu. Návrh na jejich zavedení notabene podává sociální demokrat Jiří Zimola, sociálnědemokratický znovuzvolený hejtman Jihočeského kraje, který musí vědět, i když má pravdu, že vystupuje proti předsedovi své strany.

Sobotka totiž současně platnou dohodu s církvemi neodmítá, protože pro lidovce jako člena koalice je dohoda nezpochybnitelná. I Zimola má ovšem jako levicový politik pravdu v tom, že každý příjem je nutno zdanit.

Navíc říká, že jej mrzí, když jej vlastní předseda obviňuje z předvolební rétoriky. Je to prostě jako antická tragédie. A bude se o tom jednat už - alespoň dle Lidových novin – na říjnové schůzi sněmovny. A hnutí ANO tam má podpořit proti Sobotkovi Zimolův návrh.

Už Nečasova vláda rozhodla, že církve obdrží za zabavený majetek, který nelze technicky vydat, 59 miliard, a to bez započtení inflace, z čehož obdrží drtivou část katolická církev. Peníze se mají na účty církví vydávat po dobu 30 let, to znamená, že poslední odejdou v roce 2043. Zmíněný rok má být také ukončením odluky církve od státu, jež je součástí dohody.

Ctít uzavřené dohody

Andrej Babiš jako ministr financí dohodu kritizuje. Kromě zdanění oněch restitučních peněz namítá, že "zabavený majetek se počítal na 44 korun za metr čtvereční zemědělské půdy. Taková cena na trhu nikdy nebyla a není. Byl to podvod na lidech, a proto by bylo fér, aby se náhrady zdanily. Kdyby byli lidovci féroví, uznají, že to bylo předražené."

Marian Jurečka

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka ale kontruje tvrzením, že v celkové částce je zahrnuta také platba za to, že dochází k postupné odluce církve od státu. Sociální demokraté už jednou poslali dohodu, nedlouho po jejím uzákonění, k Ústavnímu soudu.

Jenže tehdy byla předmětem jejich stížnosti skutečnost, že se cena za náhradu spočítala paušálně, nikoliv konkrétně za každou položku. Ústavní soud sociálnědemokratické námitky tehdy neuznal a zákon ponechal.

Výpočet prý byl ověřen jak studií Výzkumného ústavu zemědělského, tak firmou Ernst and Young, říká bývalý generální sekretář České biskupské konference.

Ano, každý příjem se má zdanit. Na druhé straně žijeme v právním státě, kde by se měly ctít již uzavřené dohody. Takže jsme zvědavi, jaký bude výsledek tohoto rébusu.

Spustit audio