Jiří Berounský: Prolomení, či neprolomení limitů?

29. září 2015

Prolomení, či neprolomení limitů těžby uhlí, rozuměj hnědého uhlí v severních Čechách, je asi jedním z největších problémů současné vlády. Rozhodnutí o něm leží před vládami – jak píše Respekt – už zhruba 15 let. Jaká je tedy situace?

Prolomení, či neprolomení limitů se týká dvou dolů, jejichž budoucí stav je jednak kardinální otázkou všech lidí, bydlících v okolí, jednak otázkou zaměstnanosti horníků ve zmíněných dolech pracujících, jednak se bytostně týká i energetické koncepce státu. Je to tedy situace velmi nejednoznačná.

Jedná se o dva doly: o důl Bílina, vlastněný Severočeskými doly, a důl ČSA, vlastněný Severní energetickou.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vedené současným ministrem Janem Mládkem navrhlo – podle Lidových novin – vládě, která má o osudu limitů rozhodnout do několika týdnů, aby zatím schválila pokračování těžby, to je prolomení limitů těžby, u dolu Bílina, a rozhodnutí o budoucím osudu lomu ČSA odložila do roku 2020.

Prolomení limitů v tomto případě, to je v případě dolu ČSA, ovšem souvisí s bouráním obcí Horní Jiřetín a Černice, v extrémním případě s bouráním Dolního Jiřetína a Chemických závodů Litvínov včetně rafinerie.

Čtěte také

Odsunutí rozhodnutí ve věci dolu ČSA je sice z hospodářského hlediska rozhodnutí racionální, ale rozhodnutí úřednické, postrádající jakýkoli lidský aspekt.

Představte si, že bydlíte v rodinném domku v Horním Jiřetíně a chcete si postavit garáž nebo chlívek pro nějaké domácí zvíře, ale nevíte, jestli to nebudete muset za pět let zbourat. Včetně domu, který máte nad hlavou, kde spíte, jíte, prostě bydlíte.

Důl Bílina

„Je to pro nás ta nejhorší varianta,“ říká starosta Horního Jiřetína, Vladimír Buřt. A já se mu nedivím.

Chápu, že nikdo dnes nemůže vědět, jak se bude v dalekém budoucnu vyvíjet tuzemská energetika, jak se bude zvyšovat podíl energie z obnovitelných zdrojů, jak budeme vůbec umět víc šetřit energií.

Chápu i to, že za pět let budeme vědět víc. Ale proto si přece nikoho nemůžeme brát jako rukojmí. V dole ČSA je uhlí, ale v Horním Jiřetíně a v Černicích bydlí lidé. Musí nám stačit důl Bílina.

Pro prolomení limitů jen v dole Bílina, které není spojeno s žádným bouráním lidských obydlí a zaručí těžbu do roku 2055, je většina politiků.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier říká: „Nepovažuji za rozumné bourat lidem domy v situaci, kdy to zcela nezbytně nevyžaduje životní národní zájem.“ A podobného názoru je i premiér.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.