Jiří Berounský: Nakolik bude společnosti vadit stíhání případného vítěze voleb a možná i premiéra?

5. září 2017

Kdo bude naším novým ministerským předsedou? To právě nikdo neví. Záleží to především na prezidentovi republiky, na něm osobně, protože – jak známo – on na názory druhých málokdy dá.

Že vyhraje volby hnutí ANO, je takřka jisté. To je ovšem jistota jediná. Nevíme ani, jak bude Poslanecká sněmovna o vydání Babiše, to znamená případného budoucího ministerského předsedy, a Faltýnka, hlasovat.

Předpokládá se, že k objasnění kauzy a údajného podvodu při dotacích na Čapí hnízdo je vydá, i když poslanecký klub hnutí ANO je proti. To může rozhodnutí sněmovny ovlivnit. V případě nevydání je vše jasné a není sebemenší důvod, aby prezident nejmenoval vítěze voleb.

V případě vydání a následného obvinění převažují názory právníků, že takový člověk, obecně, by neměl zastávat funkci premiéra. To je však věc ústavní, právní a nakonec záležitost prezidenta. Nás však zajímá především hlas lidu, což znamená, zda podezření z podvodu předsedy hnutí nějak ovlivnilo názory voličů na volbu onoho hnutí. A to je kategorie ryze sociologická.

Zrnko či balvan pravdy

Andrej Babiš

Není sporu o tom, že hnutí ANO je součástí celosvětového odporu proti zavedeným stranám, proti establishmentu. Navíc předseda onoho hnutí, dřívější majitel obrovského koncernu umí – podle mého názoru – hospodařit, protože jinak by oním majitelem nemohl být.

Takže otázka, zda pojímá hospodaření státu jako hospodaření firmy, je zcela podružná, ta zajímá jen jakési akademické ekonomy nebo politology, důležité je efektivní hospodaření a vybírání daní. A ono obvinění z údajného podvodu je samozřejmě politicky motivováno, neboť před každými volbami se ve státě, ovládaným stranami, objevují aféry, mající ovlivnit výsledky voleb.

Vzpomeňme z dávných dob jen na aféru Bartončík, nebo v roce 2006 na aféru tzv. Kubiceho zprávy. Po pravdě řečeno, nikdo neví, zda tomu tak opravdu nebylo a není, protože se zveřejněním policejního šetření mohla policie opravdu počkat těch několik týdnů až po volbách, když stejně ono šetření tak dlouho trvá. Alespoň by odpadly jakékoli předběžné pochyby o tom, zda zveřejnění nemůže být politicky motivováno.

A je velmi málo těch, kteří uvažují o tom, zda v policejní informaci nemůže být zrnko, nebo i balvan pravdy.

TK ministra vnitra Jana Kubiceho a předsedy Asociace krajů Michala Haška po jednání vedení ministerstva vnitra s představiteli asociace

Takže množství těch, kteří ubydou díky vlastnímu uvažování, se zhruba rovná těm, kteří přibydou díky dojmu o další zřetelné snaze stranického establishmentu udržet se u moci.

Racionální reakce voličů je velmi pomalá a snaha přijít pravdě na kloub není o nic rychlejší. Takže ať je to tak, nebo tak, v říjnových volbách zvítězí Babiš.

Spustit audio