Jefim Fištejn: Severní Korea po Singapuru

12. červen 2018

Představivost novinářů v těchto dnech nejvíc přitahují výsledky singapurského setkání prezidenta Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem.

V jednáních jde především o denuklearizaci Korejského poloostrova – to znamená dosažení příslibu zrušení samotné možnosti vyrábět na poloostrově jaderné zbraně. Zatím právě v nich viděla vládnoucí dynastie Kimů záruku bezpečnosti svého státu a svého režimu. Vnitřní bezpečnost ovšem atomové bomby a balistické rakety zaručit nemohou a vedle jádra právě o to v těchto jednáních jde.

Dlouhodobým vítězem summitu bude Kim Čong-un, myslí si koreanista

Kim Čong-un a Donald Trump

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un na summitu v Singapuru uzavřeli společné prohlášení. KLDR se v něm zavázala k úplné denuklearizaci Korejského poloostrova. Co to ale ve skutečnosti bude znamenat?

Až doteď dynastie Kimů odmítala vzít na vědomí čínský příklad opatrného reformování národního hospodářství, i když právě na této cestě dosáhla Čína největších úspěchů. Dnes, zdá se, 34letý vládce Severní Koreje pochopil smysl ponaučení z čínského vývoje: změnit se, nebo zemřít. Tím spíše, že v posledních letech čínský režim udělal jisté kroky umožňující Kimovi sledovat úkosem příklad Pekingu.

Prezident Si Ťin-pching utužil politickou kontrolu nad společností, zrušil kolektivní vedení, jakož i omezení funkčního období, nepokládá více za ostudu zavírat své soudruhy ve zbrani do vězení. Tím se zmenšila propast mezi pekingským režimem a tím, o čem sní Kim.

Vody nemohou zůstat stojaté

Je třeba říct, že v posledních letech takřka nepozorovaně pro vnější svět se v Severní Koreji rozmáhalo drobné soukromé podnikání typu taxikaření, pouličního prodeje pochutin nebo pronájmu přebývající obytné plochy. Jihokorejské zpravodajské zdroje tvrdí, že podíl soukromého sektoru na severu je zhruba srovnatelný s hospodářstvím Maďarska nebo Polska bezprostředně po pádu komunismu.

KLDR se dostala do slepé uličky, Trump jí nabídne ekonomické ústupky, předvídá politický geograf

Kim Čong-un a Donald Trump

V Singapuru se dolaďují poslední detaily summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una, který začíná v úterý. Tématem má být především odstranění jaderných zbraní ze Severní Koreje.

Letos na jaře samovládce Kim vyhlásil program „ekonomického budování“. Zatím není jasné, kam tato cesta zavede dynastickou diktaturu, zvlášť na pozadí probíhajícího sbližování mezi Spojenými státy a Severní Koreou. Všeobecně se předpokládá, že na singapurských jednáních šlo o určitý vzorek soužití, v němž dohodnutá úroveň vyzbrojení Pchongjangu bude korelovat s dohodnutou úrovní ekonomického růstu.

Poradkyně americké Rady národní bezpečnosti pro země Asie Abigail Graceová citovaná magazínem The Newyorker má za to, že Kim Čong-un řeší takovým způsobem problém svého přežití. Jako vládce je ještě poměrně mladý, chtěl by mít další desetiletí vládnutí, která mohou ohrozit rostoucí očekávání obyvatelstva.

Jefim Fištejn

Totální státní kontrola nad všemi sférami života se nyní jeví jako neudržitelná a není vyloučeno, že Kim jednoduše seznal, že do pěti nebo deseti let tento problém propukne naplno a ohrozí jeho panování. Pochopil, že vody nemohou zůstat stojaté a rozhodl se poslechnout radu čínského spisovatele a stranického stařešiny Čen-jüna: „Chceš-li překonat řeku, jdi tak, abys pořád cítil pod nohama pevnou půdu.“

Spustit audio