Jefim Fištejn: Nový seznam Magnitského

30. květen 2014

Ministerstvo financí Spojených států rozšířilo tzv. Seznam Magnitského. Nový soupis, aspoň v té zveřejněné verzi, zahrnuje 12 ruských občanů, z nichž 10 se tak či onak podílelo na kauze Sergeje Magnitského a 2 jsou Čečenci stíhaní v souvislosti s někdejším zavražděním amerického novináře Paula Chlebnikova v Moskvě.

V souladu se zvláštním zákonem schváleným v roce 2012 lidé z Magnitského seznamu budou podrobeni finančním sankcím, jejich aktiva v amerických bankách budou zmrazena a jejich vstup na americké území bude zakázán.

Již dříve na Seznamu Magnitského figurovalo 18 Rusů. Nevoli amerických obhájců lidských práv vyvolala skutečnost, že na seznamu není jméno hlavního vyšetřovatele Ruské federace Aleksandra Bastrykina.

Catherine Fitzpatricková z internetového magazínu The Interpreter vyjádřila názor, že Bastrykin by neměl na seznamu chybět, jelikož stojí v čele celého represivního aparátu, který Vladimír Putin využívá pro potlačování opozice, a který aktivně kryje korupci.

Čtěte také

Je známo, že vedle veřejného seznamu ruských občanů podléhajících sankcím dle Magnitského zákona existuje také jakýsi tajný seznam. Vláda prezidenta Obamy každopádně využívá svého práva celý seznam nezveřejňovat. Již v lednu letošního roku čtveřice vlivných senátorů požadovala zařazení Bastrykina do seznamu sankcionovaných osob, avšak není známo, zda vláda tak učinila, či nikoli.

Rozšířená listina měla být zveřejněna již začátkem roku a zpožděné odtajnění vyvolalo hněv aktivistů. Mnozí z nich se netají podezřením, že seznam je zneužíván pro jakousi geopolitickou hru a že jeho zpožděné zveřejnění souvisí s konfliktem kolem Ukrajiny.

Americký prezident Barack Obama

Prezident Obama chce tímto způsobem demonstrovat, že reaguje na ruské počínání jakýmisi rozhodnými kroky. Svou nespokojenost s váhavým postupem Obamovy administrativy vyjádřil také demokratický senátor za stát Maryland Benjamin Cardin, jeden z předkladatelů Magnitského zákona. V dubnu letošního roku Evropský parlament schválil vlastní Magnitského seznam, na němž jsou jména 32 osobností ruského veřejného života.

Na Magnitského seznam patří ruští občané podezřívaní z porušování lidských práv a zejména z aktivního podílu na pronásledování a zavraždění ruského právníka Sergeje Magnitského, jenž odhalil rozsáhlou korupci mezi ruskými úředníky. Sergej Magnitskij byl uvězněn a usmrcen v moskevské věznici Matrosskaja Tišina v roce 2009.

Spustit audio