Jefim Fištejn: Co si ukrajinský prezident Zelenskyj počne s triumfem?

29. červenec 2019

Ukrajinci překvapili svět, když obsah komediální televizní novely učinili skutečností.

Nejdřív Volodymyra Zelenského, hlavního to představitele televizní show, udělali svým prezidentem a pak i v parlamentních volbách mu svěřili veškerou moc v zemi.

Libor Dvořák: Parlamentní volby proměnily ukrajinskou politickou krajinu

Parlamentní volby proměnily ukrajinskou politickou krajinu

Výsledky předčasných ukrajinských parlamentních voleb jsou v podstatě sečteny.

O důvodech voličského chování lze jen spekulovat: jedni tvrdí, že zafungovalo kouzlo televizního produktu, druzí, že na vině je nebetyčná naivita Ukrajinců, třetí, že se ve volbách projevila setrvačnost protielitářských postojů. Každopádně výsledky jeho čerstvě uhnětené strany Služebník lidu mu zajistily jednobarevnou většinu bez případné koalice s dalšími partnery.

De facto prezident Zelenskyj, aniž by vynaložil zvláštní úsilí, fakticky sjednotil zemi dříve rozdělenou řekou Dněprem. Co si ale počne s mandátem důvěry tak obřím, jaký neměl žádný z jeho předchůdců?

Ukrajinská společnost má na něho jen dva radikální požadavky: zajistit mír na Donbasu a vyhnat korupčníky z establishmentu. Oba dva požadavky vypadají jako těžce splnitelné, ale ve skutečnosti jejich naplnění je zhola nemožné. Každý kompromis, který by uhasil ozbrojený konflikt, by byl z podstaty vítězstvím agresora a formou kapitulace.

Zápas mezi vládnoucí mocí a opozicí

Lidé by možná neumírali, ale obsazená území by z většiny zůstala vojenskou kořistí Ruska. Je to důvod, proč jsou neživotné Minské dohody: vychází z předpokladu, že Rusko vrátí Ukrajině celé kontrolované území až do státních hranic. Za Putina se to nestane.

Vypadni odsud, bandito! Ukrajinský prezident Zelenskyj získal silný mandát a změnil styl vládnutí

Ukrajinský prezident Volodymy Zelenskyj

Předčasné volby na Ukrajině vyhrála podle očekávání s obrovským náskokem strana hlavy státu Volodymyra Zelenského Sluha lidu, pojmenovaná podle televizního seriálu, v němž hrál tehdy ještě komik Zelenskyj prezidenta.

Zajímavé je, jaké je rozložení sil v nové Nejvyšší radě Ukrajiny. Proruská frakce vedená Medvedčukem, na něhož vsadil Kreml, dostala 12 procent hlasů. Je to jen o dvě a něco procenta víc než v roce 2014, těsně po Majdanu. Takový výsledek sotva uspokojí Moskvu, která udělala vše proto, aby ukrajinský volič demonstroval únavu z nezávislosti.

Vzhledem k tomu, že tzv. Opoziční platforma je lokalizovaná právě na Donbasu a v Luhanské oblasti a zbytek Ukrajiny ji ignoroval, dá se mluvit spíše o opaku: Zdrcující většina Ukrajinců neslyší na vábení moskevských sirén.

Druhým poraženým těchto voleb jsou národovci kolem Petra Porošenka. Samotný bývalý prezident si pojistil postavení vzorného vlastence a Evropana, leč jeho strana Evropská solidarita odpuzovala voliče svým nevábným složením.

Zelenskyj sice volby vyhrál, ale slibovat vyřešení Krymu je velmi neupřímné až nemožné, myslí si analytik Šír

Novým prezidentem Ukrajiny byl zvolen Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina má odvoleno. Podle stále jen předběžných výsledků to vypadá na drtivé vítězství nového uskupení prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha lidu. Co to bude pro Ukrajince, a hlavně pro Ruskem anektovaný Krym, znamenat?

Z hlediska našich četných kritiků ukrajinských nedokonalostí je zajímavý třetí poražený těchto voleb – v nové Radě nebudou přítomni nacionalisté a pravicoví populisté. Propadly všechny strany a uskupení, kterými naši kritici straší evropské publikum: proevropskou Samopomocí lvovského primátora Andreje Sadového, až po ultrapravicové radikály ze západoukrajinské Svobody.

Celosvětový jev srůstání šoubyznysu s politikou byl v ukrajinských poměrech potvrzen slušným výsledkem strany Hlas vedené rockerem Svjatoslavem Vakarčukem. Ten se profiluje jako demokratický a proevropský a určitě by šel do koalice se Služebníkem lidu Zelenského – kdyby to ten potřeboval.

Absolutní moc v rámci demokracie zůstává pro ukrajinskou společnost nepoznanou novinkou. Jeden z hlavních ukazatelů demokracie je klidné předání moci nástupcům, což Ukrajina dokázala. Jenže druhý požadavek – parlamentní zápas mezi vládnoucí mocí a opozicí, který je pojistkou proti uzurpaci moci, je nyní ohrožen.

Jefim Fištejn

Hlavním úkolem ukrajinské veřejnosti je nedopustit sametovou uzurpaci. Zatím se nezdá, že by k tomu prezident Zelenskyj směřoval: jeho první snahou je nyní zrušení poslanecké imunity a přijetí zákona o impeachmentu. Jeho první vojenské počiny, jako je zabavení ruského plavidla, nesvědčí o připravenosti ustupovat ruskému agresorovi.

Autor je publicista

Spustit audio