Jefim Fištejn: Bumerang se vrací

21. květen 2023

Současná americká společnost má jednu ojedinělou vlastnost – z každé zdravé a funkční zásady učinit její pravý opak tím, že bude dotažena k absurditě, ke ztrátě původního smyslu. Jedním z projevů této zvrácenosti je zrůdný zvyk za každou věcnou kritikou vidět vyhřeznutí nějakých nekalých úmyslů.

Čtěte také

V současnosti pozorujeme pár takových tragikomických kauz. Když někteří komentátoři vyslovili myšlenku, že by kalifornská senátorka Diane Feinsteinová po 31 letech ve vysoké politice měla jít do zaslouženého důchodu, okamžitě bylo za tímto nevinným požadavkem spatřeno strašidlo sexismu. Takováto simplifikace sice usnadňuje práci politickým komentátorům, ale ke kvalitě diskuze, ani k vyjevení pravdy obvykle nevede: vede na scestí.

Bývalý personální šéf Bílého domu Ron Klein odmítl veškerou nespokojenost s výkonem Kamaly Harrisové ve funkci viceprezidentky jako projev kombinovaného rasismu a sexismu a očividně nemá kognitivní orgán, který by umožnil pochopit, že takové vysvětlení je maximálně trapné.

Liberální média Afroameričanům káží, jak se chovat

Někdy takový zjednodušující princip vede právě k důsledkům přímo opačným, než jsou očekávány. Již tři desetiletí vedou levicoví liberálové urputnou očerňující kampaň – omlouvám se za nezamýšlenou slovní hříčku – proti Clarenci Thomasovi, jednomu z nejautoritativnějších členů amerického Nejvyššího soudu, konzervativci tmavé pleti. V minulosti byly podniknuty mnohačetné pokusy vyštípat ho z Nejvyššího soudu kvůli jeho verdiktům, jež se pokrokářům ani trochu nelíbily.

Čtěte také

Mimochodem všimněte si, že zpochybňování výroků Nejvyššího soudu, masové demonstrace proti takovým výrokům – jako posledně proti rozhodnutí o potratech – a požadavek zrušit nebo hluboce reformovat soudní systém ve Spojených státech, jsou pokládány za projev pravé demokracie, narozdíl od podobných snah v Izraeli, kde je to bráno jako smrtící tok proti samotné podstatě demokracie.

Ale v tomto případě o to nejde. Nečekaný problém je jinde: proti kritice soudce Thomase se ozvaly afroamerické spolky, které v tom spatřují projev čistého rasismu. Je třeba to správně pochopit – v nejsvětějším hájemství pokrokových liberálů spatřují někteří zřejmě neuvědomělí Afroameričané manifestaci čirého rasismu.

Novinář Steve Huntley z tiskoviny The Hill, která v posledních měsících vehementně fandila demokratům, vidí kořeny problému ve známém tvrzení současného prezidenta Joe Bidena z doby volebního klání v roce 2020.

Jefim Fištejn

Budoucí prezident tehdy utrousil myšlenku: „Pokud máte problém vybrat si mezi mnou a Trumpem, pak nejste opravdový černoch.“ Později se za to mnohokrát omlouval, ale jak známo „Slovo není vrabec; vyletěli-li, nechytneš více.“

Steve Huntley se domnívá, že tato představa Afroameričanů, kteří se mají chovat tak, jak jim liberální média nakáží, je samotným succusem rasistického myšlení. Bumerang má zvyk se vracet.

Autor je publicista

Spustit audio