Je výstavba Metra D v ohrožení? Lidé u budoucí Olbrachtovy se totiž brání kácení víc než stovky stromů

26. září 2021

Stavba metra D se zřejmě zpozdí kvůli sporu mezi magistrátem a místními obyvateli zastupovanými spolkem Pankrácká společnost. Lidem vadí, že magistrát s nimi dostatečně neprojednal podobu plánované stanice Olbrachtova a nezapracoval do projektu požadavek na úpravu stavební jámy.

Kvůli ní má padnout více než stovka stromů, přičemž existují postupy, které by dokázaly stromy ušetřit. Obyvatelé tak podali odvolání vůči celé stavbě metra D. Město se brání, že se snažilo s obyvateli najit kompromisní řešení, ale spolek nechtěl ustoupit.

Park před panelovými domy v místě plánované stanice metra D Olbrachtova.

Obyvatelé okolí plánované stanice Olbrachtova odmítají plán magistrátu na vykácení stovky stromů, které mají padnout kvůli výstavbě stanice. Proti projektu tak začali bojovat a mimo jiné podali odvolání proti stavebnímu povolení na celou stavbu.

Vedle kácení stromů jim vadí i plány města na developerské projekty v okolí jejich bydliště a špatná komunikace ze strany úředníků a politiků. Magistrát namítá, že se pokoušel s místními dohodnout, ale neúspěšně.

Stanice Olbrachtova připravované linky metra D.

Spor se táhne už od konce roku 2019, kdy se místní dozvěděli, že dva metry od základů jejich panelových domů vznikne výkopová jáma s 30metrovou opěrnou stěnou. Kvůli této jámě město pokácí stovku stromů, které oddělují paneláky od rušné křižovatky.

Stromy se kácet vůbec nemusejí

„Od rušné křižovatky náš bytový objekt odděluje lesík čítající 110 vzrostlých stromů. A vlastně podle stávající dokumentace, na kterou bylo vydáno zatím nepravomocné stavební povolení, by všechny tyto stromy měly být vykáceny. Proto, aby tady bylo možné vybudovat stanici. Ty stromy jsou opravdu 10 metrů od fasády domů. A pro nás je to zásadní rozdíl v kvalitě života, protože místo lesíku bychom tady měli staveniště,“ vysvětluje postoj občanů rezidentka Eva Dos Reis.

Petr Vrána ze spolku Pankrácká společnost říká: „Bohužel, není to problémem pouze stanice Olbrachtova. Zásadní je, že kácení stromů není potřeba. Kvůli výstavě metra je navržen postup výstavby, který minimalizuje potřebu kácení. Bohužel toto řešení, které bylo občanům a spolku slibováno, není promítnuto do dokumentace stavebního povolení.“

Podle na stromy a panelové domy v pozadí v místě plánované stanice Olbrachtova.

Co na to říká pražský magistrát si poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno, který připravil Ondřej Novák.

Spustit audio

Související