Je ideální čas na preventivní prohlídku, nákaza koronavirem v čekárně nehrozí, vyzývají lékaři

18. květen 2021

Čeští lékaři varují před vynecháváním pravidelných preventivních prohlídek. Kvůli pandemii covidu-19 totiž řada lidí takovou návštěvu doktora odložila. Preventivní prohlídka přitom může včas odhalit počínající onemocnění a předejít tak vážnějším zdravotním komplikacím. Počty nově nakažených koronavirem stále klesají a podle lékařů je tak ideální čas na preventivní prohlídku vyrazit, říká v Koronafokusu redaktor Ondřej Vaňura.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Podle Sdružení praktických lékařů se výpadek v preventivních kontrolách nejvíce projevil hned po začátku pandemie, tedy loni na jaře, kdy se lidé obávali možného nakažení koronavirem v čekárnách nebo přímo v ordinacích.

Postupně se ale situace začala aspoň částečně vracet do normálu. Lidé si podle sdružení ovšem zvykli nejdříve zavolat a domluvit se na konkrétní termín.

Například u screeningového programu na odhalování rakoviny tlustého střeva, který mají na starost právě praktici, je ale za celou pandemii znatelný pokles preventivních kontrol, který je teď potřeba dohnat, zdůrazňuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Onkologové: Od podzimu lidé chodí na prohlídky 

Podle České onkologické společnosti se po loňském jarním výpadku u preventivních kontrol na podzim začalo vše vracet k normálu. Dosud ale ještě nejsou známá přesná čísla.

Čtěte také

Také onkologové zdůrazňují, že preventivní prohlídky jsou velmi důležité pro včasný záchyt nemoci. Navíc případné zákroky u onkologických pacientů se většinou kvůli pandemii neodkládaly a lékaři se snažili tuto péči zachovat po celou dobu.

To dokládají i čísla vykázaných onkologických výkonů, kterých bylo dle České onkologické společnosti loni dokonce více než v roce 2019. Lidé si tedy uvědomují, že neexistuje pouze onemocnění covid-19.

Lidé s infarktem zanedbávají léčbu

Naopak Česká asociace intervenční kardiologie upozorňuje, že lidé s infarktem při pandemii často zanedbávají léčbu. Bojí se, že by se mohli v nemocnici nakazit koronavirem anebo omylem příznaky infarktu zamění s příznaky onemocnění covid-19.

Čtěte také

V porovnání s dobou před pandemií tak až pětina pacientů nevyhledala pomoc včas. Právě rychlý zákrok přitom může rozhodnout o záchraně života pacienta, protože při infarktu lékaři hrají o čas a jde opravdu o minuty.

Mezi akutní projevy infarktu patří bolest na hrudi, pocit nevolnosti, náhlé špatné dýchání. Pokud něco takového cítíme, musíme okamžitě volat záchranku, tedy číslo 155.

Méně pohybu, vyšší hmotnost

Oslovení lékaři také upozorňují, že za poslední rok se kvůli protiepidemickým opatřením u někoho změnil životní styl: lidé byli více doma, neměli dostatek pohybu. To může vést ke zvýšení hmotnosti nebo horší fyzické kondici. A to s sebou můžou přinášet riziko civilizačních onemocnění, jako je třeba cukrovka.

Čtěte také

Jak říká předseda České diabetologické společnosti Jan Škrha, diabetologové u svých pacientů zaznamenali nárůst hmotnosti a navíc k nim přichází pacienti noví.

„Bylo to celkem zřejmé. I pacienti uváděli, že se méně hýbou. Takže jsme dokládali trend vzestupu váhy, i kdyby o minimum kilogramů. Také ze světa víme, že v průběhu pandemie přibylo diabetiků,“ tvrdí Škrha.

Důležitá je proto prevence, a to nejen pravidelné prohlídky u lékařů, ale také zdravý životní styl, a to především vyvážený jídelníček a dostatek pohybu.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související