Je ČR připravena na předsednictví EU?

22. prosinec 2008

Česká republika je v závěrečné fázi svých příprav na předsednictví EU, které převezme 1. ledna 2009 od dosavadní předsedající země, Francie. V dnešních Informacích z EU nabídneme záznam z tiskové konference, na které vystoupil místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra se sdělením, že Česká republika je na převzetí předsednického křesla unie připravena. V druhé části se pak budeme věnovat výsledkům podzimního Eurobarometru, jehož hlavním rysem je pesimistické hodnocení občanů EU, pokud jde o současnou hospodářskou situaci a vyhlídky.

16. prosince se ve Štrasburku konaly dvě tiskové konference související s předáním předsednictví EU. Na té první se v Evropském parlamentu symbolicky loučil s francouzským předsednictvím Evropské unie Nicolas Sarkozy, na té druhé pak vystoupil český místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Ten novinářům mimo jiné sdělil, že Česká republika se na předsednictví připravuje už tři roky a je schopna převzít předsednické křeslo unie. Na dotaz, zda chce Česko vystupovat také tak výrazně jako Nicolas Sarkozy, Vondra odpověděl: "Český premiér je velmi energický člověk, takže nelze čekat, že naše předsednictví bude ve stylu uspávačů hadů. Jsme ale realisté. Nejsme supervelmoc, nemáme nukleární ponorky, nemáme stálé křeslo v Radě bezpečnosti OSN. Každopádně chceme pokračovat v tom, co začalo francouzské předsednictví."

Podzimní Eurobarometr ukazuje, že obecné postoje občanů k EU zůstaly všeobecně stabilní. Jejich vnímání hospodářské situace a výhledy do budoucnosti však dramaticky zasáhla finanční krize. Místopředsedkyně Evropské komise odpovědná za vztahy s institucemi a komunikační strategii Margot Wallströmová k průzkumu poznamenala: "Nový Eurobarometr odráží těžké časy, v nichž právě žijeme. Občany hospodářská krize zjevně velmi znepokojuje. Úkolem EU je dovést do zdárného konce balíček na oživení ekonomiky, který byl nedávno přijat. Připomínám, že čísla týkající se podpory členství v EU ani vnímaný přínos členství se nesnížily. Z toho vyplývá, že lidé vidí EU jako součást řešení."

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila ho Kamila Drtilová.

autor: Kamila Drtilová
Spustit audio