Japonské Kjóto brojí proti turistům

19. červen 2018

Je na denním pořádku, že se turisté v pronajatých kimonech fotí před šintoistickou svatyní v japonském Kjótu. Do země sice přinášejí cenné turistické dolary, někdejší hlavní město se přesto rozhodlo začít bojovat proti „znečišťování města turisty“.

Ostatně proti negativním důsledkům turismu se již snaží bránit obyvatelé mnoha oblíbených destinací, jako jsou Benátky, Barcelona nebo Amsterodam, vyjmenovává britský deník Guardian. 

Čím dál napjatější vztahy mezi turisty a japonskými hostiteli se naposledy projevily na trhu s krátkodobým ubytováním. V platnost vešel nový zákon, podle kterého musí pronajímatelé svoji činnost nahlásit úřadům dříve, než začnou své domovy nabízet přes webové služby, jakou je třeba Airbnb. 

Turisté lámou početní rekordy 

Kvůli omezení v Japonsku rapidně klesl počet takto inzerovaných ubytování. Na jaře letošního roku bylo na stránce přes šedesát tisíc bytů k pronájmu. Ale pouze tisícovka nabídek byla dostupná ve chvíli, kdy nový zákon vešel v platnost. Americká společnost musela zrušit již zaplacené rezervace, čímž přišla asi o deset milionů dolarů.

Počet zahraničních turistů v Japonsku výrazně vzrostl, a to i díky efektu vládních kampaní. Skončil tak dřívější úpadek způsobený silným jenem a obavami z radioaktivity po katastrofě ve Fukušimě z roku 2011. Od roku 2012 došlo ke dvousetprocentnímu nárůstu v počtu turistů. Loni Japonsko navštívil rekordní počet cizinců, téměř 29 milionů.

Obavy z Olympijských her

Přibližně čtvrtinu z nich tvořili Číňané, následovaní na dalších pěti příčkách Jihokorejci, Tchajwanci, návštěvníky z Hongkongu, Thajci a Američany. Japonská vláda očekává, že počet turistů vzroste až na čtyřicet milionů do roku 2020, kdy se v Tokiu budou konat letní olympijské hry.

Pro obyvatele žijící v blízkosti turistických lákadel je ale prudký nárůst výhodou i zátěží zároveň. „Že se Japonsko stalo destinací, kterou člověk musí alespoň jednou za život navštívit, je požehnání jen z části,“ říká Peter MacIntosh, jenž v Japonsku působí jako průvodce. „Lidé si stěžovali, když bylo turistů málo. A stěžují si i teď, když je jich dostatek. Nejsou na to zkrátka připravení. Jestli je ale nyní situace opravdu taková, jaká bude s blížící se olympiádou?,“ klade otázku MacIntosh.

Vlakové nádraží v Kjótu

Chovají se nepřijatelně 

Turisté si sedají na křehké bambusové ploty, blokují průchody a ve snaze pořídit si dokonalou selfie, neváhají vkročit na soukromý pozemek. O místních zvycích by měli být lépe informováni, nejlépe ještě před příjezdem, domnívá se Tomoko Okuda, který provozuje jeden z tradičních japonských hostinců. „Vytvořit si rezervaci v restauraci a v ten samý den ji zrušit může být přijatelné v jiných zemích, v Japonsku je to ale velmi problematické,“ dodává podnikatel.

Příval turistů podle něj způsobuje přeplnění vozů hromadné dopravy i restaurací a obecně vede k vyššímu hluku, narušujícímu jinak poklidnou atmosféru. Klidné meditativní prostředí je přitom pro Kjóto charakteristické a turisty do města původně přilákalo.

Bude si Kjóto zvykat? 

Japonsko prochází obdobím přizpůsobování se. Kjóto není tak kosmopolitní jako Tokio a potřebuje čas, aby se vyrovnalo s náporem turistů. „Nechtěl bych, aby se zařadilo mezi místa dávající jasně najevo, že turisté nejsou vítáni,“ řekl Guardianu obyvatel Kjóta a autor knih o Japonsku Alan Kerr.

Spustit audio