Jan Vávra: Stesk politických profesionálů po starých časech

18. prosinec 2022

Opravdu těžko se hledá racionální vysvětlení amatérsky zpackaného pokusu koalice Spolu vládnout v Praze s podporou hnutí ANO. Když selhaly pokusy o sestavení rady na vládním půdorysu, napadlo politiky pražské koalice Spolu zopakovat legendární trik s takzvanou opoziční smlouvou a vládnout s pomocí hnutí ANO, které ale předtím v kampani označovali za největšího nepřítele.

Asi i z tohoto důvodu neměli nakonec pražští lídři Spolu dost kuráže, a tak vymysleli polovičaté řešení spočívající v prapodivném právním konstruktu s volbou primátora Svobody a nevolbou rady, takže by nový primátor, zvolený i hlasy ANO, vládl se starou radou.

Čtěte také

Je už jedno, zda cílem tohoto kreativního výkladu zákona o hlavním městě Praze bylo ponížit pirátského primátora Hřiba, kterého koalice Spolu pokládá za hlavním překážku spolupráce, nebo uspokojit již tak hypertrofované ego docenta Svobody.

Ani tento nápad, který posvětili úředníci ministerstva vnitra, nedokázali ale dotáhnout do konce, když těsně před hlasováním zjistili, že nemají dost hlasů. Vše tak zůstalo nakonec při starém, Praha dál ještě dlouho nebude mít novou radu a ze všeho zůstala jen nepříjemná pachuť, kam až jsou někteří politici schopni a ochotni zajít.

Politické sliby se nemají brát vážně?

Amatérismus pražského pokusu o převzetí moci vyvolává řadu otázek. Udivuje zejména to, že jeho architekti, tedy vyjednavači koalice Spolu, nejsou žádní začátečníci, ale skutečně těžké váhy ODS. Zdeněk Zajíček je poradcem premiéra Fialy i ministra dopravy a viceprezidentem Hospodářské komory. Předseda pražské ODS Marek Benda, který 30 let nedělá nic jiného než politiku, je místopředsedou Ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny.

Čtěte také

Dotazy vyvolává i posudek Ministerstva vnitra, který volbu primátora a nevolbu rady – podle některých právníků krajně problematickou – schválil. Po nedávné kritice práce ministerstva ze strany Nejvyššího správního soudu za postup při registraci prezidentských kandidátů jde již o druhý případ a ministr Rakušan by se zřejmě měl místo prezentace své osoby začít rychle věnovat i řízení svěřeného úřadu.

Amatérský přístup k výkonu mandátu zastupitele ovšem předvedla i bývalá disidentka Hana Kordová Marvanová, která dlouho nevěděla, na kterou stranu se postavit. A rozhodla se až po zveřejnění fotografie, na které se v zákulisí jednání baví s Radmilou Kleslovou z hnutí ANO, která bývá pokládána za její politický protipól.

Pražské – v tomto případě tedy zpackané – spojení vládních stran s hnutím ANO není ale ojedinělé. Nejdůležitější je tedy otázka, proč strany vládní koalice, které slibovaly odagrofertizovat zemi, tak lehce zapomínají na předvolební rétoriku a uzavírají koalice s ANO i tam, kdy by nemusely – jako třeba v Brně.

Jan Vávra

Chtějí voliče naučit, že je správné se chovat účelově a že politické sliby se nemají brát vážně? Stýská se jim po časech opoziční smlouvy, kdy se jim vládlo tak snadno? V sentimentu po tehdejších časech by ale politici neměli zapomínat, že z popela opoziční smlouvy vyvstal sám Andrej Babiš. Pokud budou chtít současní politici navazovat na naše nejhorší politické tradice, může z popela jejich politiky vstát nový Andrej Babiš. Ten bude ale v každém případě ještě nebezpečnějším populistou.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio