Jan Vávra: Senát jako rada moudrých?

28. květen 2023

Senát je pokládán za jakousi radu moudrých nebo pojistku demokracie. Jako příklad bývá uváděno schvalování ústavních soudců, které navrhuje prezident republiky. Zatím Senát skutečně dokázal eliminovat nejkřiklavější personální výstřelky jak Václava Klause, tak Miloše Zemana, vzpomeňme třeba na pány Koudelku nebo Gerlocha. 

Nedávné rozhodnutí ústavně-právního výboru Senátu odmítnout dva ze tří prezidentových návrhů může také vypadat jako sepnutí takové pojistky, kdyby ovšem rozhodování senátorů nedoprovázely poněkud podivné okolnosti.

Čtěte také

Minimálně jeden z odmítnutých kandidátů – Josef Baxa – je všeobecně respektovaným soudcem, který prošel několika nejvyššími funkcemi, byl u řady klíčových rozhodnutí a osvědčil se i svou morální integritou. Málokdo v české justici má takové renomé, přesto neprošel.

Brzy se ale ukázalo, že senátoři během slyšení v ústavně-právním výboru kandidáty na ústavní soudce zkoušeli z názorů na manželství stejnopohlavních párů, což s ústavním právem příliš nesouvisí.

Nejvíce výhrad proti prezidentovým návrhům ventiloval zlínský senátor Goláň, zvolený za uskupení SEN 21, který ale v roce 2020 vstoupil do ODS. Z nějakého nepříliš pochopitelného důvodu se tento profesí daňový poradce stal předsedou ústavně-právního výboru. Goláň nebyl zatím schopen vysvětlit, co mu na obou odmítnutých kandidátech vadí. Pouze opakoval, že výběr byl nestandardní a nedostatečně transparentní.

Čtěte také

Přitom na rozdíl od svých předchůdců, kteří předhodili Senátu své návrhy, a nikdo nevěděl, podle jakých kritérií je vybírali, Petr Pavel oslovil přes dvacet institucí a požádal je o předložení návrhů, ze kterých pak prezidentův konzultační panel, složený skutečně ze zvučných jmen, doporučil prezidentovi konkrétní návrhy. Takovou proceduru lze označit jakkoli, ale rozhodně ne za netransparentní.

Srozumitelně zdůvodnit

Důvěru nevzbuzuje ani zpráva, že se předseda ústavně-právního výboru podle svých slov radil s lidmi, kteří patří do úzkého kroužku přátel Miloše Zemana, jako je bývalá ministryně Marie Benešová, šéf antimonopolního úřadu Petr Mlsna, nebo Zemanův advokát Marek Nespala.

Čtěte také

Nelze se ubránit otázce, zda se předseda ústavně-právního výboru nepokouší uvnitř Senátu zformovat jakousi opoziční skupinu proti prezidentovi Pavlovi.

Miloš Zeman si vítězství Petra Pavla nepřál a podporoval Andreje Babiše. Pokud by se chtěl senátor Goláň vydat tímto směrem, nebyl by to jediný příklad sympatií některých členů ODS k hnutí ANO. Možná si ale tento politický turista chce jen na prezidentovi vynutit navržení politického kandidáta, například Marka Bendy. Na druhou stranu je třeba dodat, že jiní významní členové ODS rozhodování senátního ústavně-právního výboru vůbec nechápali.

Senátoři jsou samozřejmě voleni lidem a odpovídají se především svým voličům. Mají právo svobodně zastávat libovolné názory, dokonce i názory nepříliš moudré. Mohou, pokud jim to jejich voliči spolknou, hrát i zákulisní hry. Jako zástupci lidu a veřejní činitelé by ale měli být schopni své postoje srozumitelně zdůvodnit.  

Jan Vávra

Rozhodovat o tak důležitých a vysoce odborných funkcích na základě názorů na manželství stejnopohlavních párů nebo osobního dojmu, že navrhovatel nebyl transparentní, a odmítnout kandidáty, na kterých se shodli české právnické špičky, o příliš vysoké úrovni naší demokracie nesvědčí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio