Jan Vávra: Politické elity stále konzervativnější

3. březen 2024

Kompromis, ve který vyústilo středeční hlasování našich poslanců o manželství pro všechny, je sice podle překladatelů zákona solidním úspěchem, ale na sociálních sítích převládá smutek a zklamání. Nelze se divit, názory poslanců se dost liší od postojů větší části české společnosti, která je vůči stejnopohlavním párům značně tolerantní, rozhodně mnohem tolerantnější, než je třeba k migrantům z islámských zemí. 

Čtěte také

Místo aby řešili skutečné problémy této doby, vyžívají se naši konzervativní politici v kulturních válkách. Kromě manželství pro všechny bojují proti Istanbulské úmluvě, LGBT komunitám, Green Dealu a obecně ekologickým otázkám.

Zákon se teď posouvá do Senátu. Že by senátoři rozhodnutí dolní komory zvrátili, je ale málo pravděpodobné. Senát je ještě konzervativnější než Poslanecká sněmovna. Nabízí se samozřejmě otázka, proč jsou naše politické elity vůči současnému vývoji ve světě nedůvěřivější než většina populace. Ve většině zemí je tomu totiž naopak.

V případě Senátu lze argumentovat věkovým složením. Momentálně je věkový průměr senátorů skoro 58 roků. Ovšem svalovat vše na věk nelze, mezi poslanci, kteří odmítli zrovnoprávnit svazky homosexuálů a heterosexuálů, bylo i hodně mladších členů sněmovny.

Liberální voliče stahují Piráti

Naši konzervativci rádi hovoří o hodnotové politice a tvrdí, že hájí tradiční křesťanské hodnoty, na kterých je založena západní civilizace. Staví ovšem jen na jednom proudu evropské tradice a zcela zapomínají na druhou, neméně důležitou západní tradici. Tou je osvícenství, tedy tradice kritického myšlení a svobodného rozhodování jedince, a na ni navazující filosofické směry.

Jan Vávra

Liberální politické strany zatím nejsou schopny tuto osvícenskou tradici zvednout a postavit ji na úroveň křesťanské. Přitom obě jsou pro nás stejně důležité. Liberální voliče stahují nejvíce Piráti, ale zřejmě nejsou přijatelní pro všechny. Levice, která je ve většině vyspělých zemí přirozenou zastánkyní liberálních názorů, u nás vymřela.

Jde o marketingový kalkul?

Stejně jako hrají čeští konzervativci vyšší ligu, než by odpovídalo názorům veřejnosti, má v ateistickém a vůči církvím nedůvěřivém národě katolická církev silnější postavení, než by odpovídalo stále klesajícímu počtu věřících. Úspěch lobbingové strategie katolické církve dokládají třeba velkorysé restituce.

Čtěte také

Důraz na manželství jako výhradně svazek muže a ženy je ze strany našich konzervativců trochu pokrytecký, protože více než 40 procent českých heterosexuálních manželů stejně nedodrží katolickou církví vyžadovanou nerozlučitelnost a rozvádí se. Současná společnost se prostě teologickými dogmaty řídí čím dál méně.

Pokud lidé volí strany hlásící se ke konzervativismu, je to hlavně proto, že tyto strany slibují vrátit českou společnost zpět do blíže neurčených starých pořádků a ochránit ji před důsledky globalizace a napětí ve světě. Za touto politickou nabídkou ANO, ODS, KDU a SPD otočit kolem dějin zpět ale většinou není konzervativní přesvědčení politiků, ale čistě marketinkový kalkul. I proto by si liberálnější část české společnosti zasloužila silnější politické zastoupení.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio