Jan Vávra: Po volbách je důvěryhodnost luxus?

28. listopad 2021

Obě koalice, které získaly ve volbách nadpoloviční většinu hlasů a díky tomu dnes sestavují vládu, nevyhrály ani tak díky svým propracovaným programům, ale především díky touze voličů zbavit se trestně stíhaného premiéra, který se navíc ocitl v masivním střetu zájmů. Největším problémem Andreje Babiše, daným do značné míry jeho minulostí, nebyl pro většinu jeho odpůrců sklon k populismu a chaotické řízení státu, ale nedůvěryhodnost.

Když nadšení nad společným vítězstvím odeznělo a obě koalice řeší obsazení postů v budoucí vládě, ukazuje se, že důvěryhodnost navrhovaných ministrů řeší překvapivě rozpačitě. Prvním případem je pomalá a neurčitá reakce hnutí STAN na problematické podnikatelské aktivity jejich kandidáta na ministra průmyslu Věslava Michalika, který přes investiční fond nepřímo ovládá tři solární elektrárny – a tím by se mohl ocitnout ve střetu zájmů.

Čtěte také

Druhým problémem je pak jeho půjčka od neprůhledné kyperské firmy. Tento případ byl – i když poněkud pozdě – nakonec vyřešen samotným Michalikem, a to – jak se zdá – vedení hnutí STAN zaskočilo. Alespoň 1. místopředseda STANu Jan Farský si podle svých slov nemyslí, že měl Michalik odstupovat, protože prý nedělá nic nelegálního. Za všechno může špatná komunikace – to ja ale už obvyklá výmluva našich politiků.

A co spravedlnost?

Na seznamu budoucích ministrů ale figuruje politik, který je v médiích i některými koaličními partnery zpochybňován mnohem častěji. Je to kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek. Také jemu je vytýkán střet zájmů, protože jeho manželka je exekutorka – to evidentně ovlivňuje jeho názory na tolik diskutovaný exekuční byznys. „Nedělejme z dlužníků nějakou Annu proletářku,“ prohlásil například během projednávání insolvenčního zákona.

Čtěte také

Pavel Blažek se také ocitl kvůli svému působení při zastupování státu v kauze Diag Human na černé listině politiků, kterou zveřejnila obecně prospěšná organizace Kverulant. Kvůli tomu čelil v roce 2012 i trestnímu oznámení. Nejnověji se ocitl v médiích v souvislosti s vyšetřováním takzvané kauzy Stoka v Brně, kde jde – kromě jiného – o manipulaci s přidělováním městských domů a bytů. Sám Blažek ovšem nařčení z účasti na ovlivňování veřejných zakázek na radnici Brno-střed odmítá. Podle některých médií byl sice společně s několika dalšími politiky ODS vyšetřován, obviněn ale nikdy nebyl.

Důvěra na prvním místě

Po hrozivém propadu preferencí si ODS zvolila do svého čela skandály neposkvrněného politologa Petra Fialu. Údajně tomu hodně pomohl právě Pavel Blažek. Petr Fiala skutečně stranu vytáhl zpět na výsluní. Dnes, kdy bude mít ODS premiéra a silné postavení ve vládě, ale můžeme pozorovat návrat politických harcovníků, kteří svá nejlepší léta prožili v ODS v době, kdy zde měli hlavní slovo takzvaní kmotři. Kromě Pavla Blažka jde o nového předsedu pražské organizace Marka Bendu nebo jihočeského hejtmana Martina Kubu. Přitom právě skandály z tohoto období umožnily Andreji Babišovi hovořit o České republice jako o Palermu a zahájit tak svůj pochod do Strakovy akademie.

Jan Vávra

Již mnohokrát bylo řečeno, že v dnešní době, kdy mnohem větší roli než fakta hrají pocity, následují lidé takového vůdce, ke kterému pojmou důvěru. Zatím se zdálo, že si to obě vítězné koalice uvědomují. Bylo by tedy škoda, kdyby na otázku důvěryhodnosti hned při porcování medvěda zapomněly.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Související