Jan Vávra: Odcházení ředitele České inspekce životního prostředí

29. květen 2022

Ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss oznámil poněkud ukřivděně v Českém rozhlase, že do konce roku složí funkci. Prý je zde záměr obětovat ho jako nepohodlného – o to se už pokoušel loni i exministr životního prostředí za ANO Richard Brabec. Přitom právě Richard Brabec v roce 2014 Erika Geusse do čela inspekce instaloval.

Následně informovala některá média o případech, kdy inspekce zachránila několik firem z Babišova holdingu, kterým hrozily pokuty – případně i zastavení provozu – za znečišťování. Proti tomuto postupu inspekce protestovaly ekologické organizace a kvůli Geussovi dokonce psal tehdejší premiér Sobotka ministru Brabcovi a chtěl po něm, aby nechal podivné kauzy zproštění holdingových firem od pokut prošetřit.

Hvězdné chvíle

Hvězdné chvíle inspekce vedené Erikem Geussem ovšem nastaly 20. září 2020, kdy do Bečvy unikly jedovaté kyanidy a otrávily řeku v délce 40 kilometrů. Rybáři odvezli do kafilérií čtyřicet tun uhynulých ryb a podle odborníků se bude Bečva z následků ekologické havárie vzpamatovávat několik let. Jednou z podezřelých byla společnost DEZA, spadající do koncernu Agrofert, kde ve stejný den došlo podle Deníku Referendum k havárii.

Čtěte také

Ovšem právě Česká inspekce životního prostředí byla jednou z klíčových institucí, které se postaraly o to, aby v případu otrávené řeky neexistovaly přímé důkazy, které by umožňovaly usvědčit viníka hned po havárii. Podle místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové, která se případem zabývala, byly vzorky z kritických míst odebrány opožděně, cenné vzorky od rybářů zase bezdůvodně vylity. Určení kyanidů nebylo laboratořemi v prvních dnech provedeno, takže se čtyři dny nevědělo, co je ve vodě za látku.

Zůstane jen pachuť

Čtěte také

Česká inspekce životního prostředí ani po sedmi měsících od havárie na řece Bečvě nezahájila s žádnou právnickou ani fyzickou osobou správní řízení za porušení povinností. To vedlo k tomu, že vsetínská kriminálka nakonec ve spolupráci se soudním znalcem Jiřím Klicperou navrhla obvinit z otravy Bečvy rožnovskou firmu Energoaqua. Ta ovšem své odpadní vody vypouští do řeky tři a půl kilometru nad místem, kde se objevily první mrtvé ryby, a možnost, že by otrava pocházela odtud, označila trojice renomovaných profesorů za „odporující fyzikálním zákonům“. Zvrat nastal až ve chvíli, kdy vsetínská soudkyně vrátila případ státnímu zástupci, který má dát pokyn policii, aby šetření doplnila, protože soud vidí podstatné problémy v dokazování.

Viníka největší ekologické havárie posledních desetiletí se tedy zřejmě nikdy nedozvíme. Zůstane jen pachuť nad neschopností státu vymáhat právo a podezření, že ti, kdo mají moc a peníze, jsou u nás nepostižitelní. To je příběh hodící se do nějaké středoafrické republiky, nikoli do evropské demokracie.

Jan Vávra

Ať již byla neschopnost inspekce cokoli vyšetřit autentická, nebo úmyslná, podezřelých okolností je v případu tolik, že vláda, která se vymezovala proti praktikám Babiše, neměla čekat, až se pan ředitel rozhodne odejít a sám si určí termín. Pokud chtěla vláda odagrofertizovat státní správu, tak ministryně životního prostředí za KDU-ČSL Hubáčková, která ostatně patří mezi ty neviditelné ministry Fialovy vlády, o nichž nevíme, zda vůbec existují, zcela selhala.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio