Jan Vávra: Obžalovaný miláček médií

14. listopad 2013

Způsob, jakým hájí bývalý premiér Nečas během vyšetřování případu zneužití vojenského zpravodajství svoji čest a čest své nové manželky, není překvapivý ani originální. Nakonec i David Rath, chycený s papírovou krabicí naditou bankovkami se hájil tím, že se stal obětí politického zneužití justice.

Tato verze obhajoby – alespoň vzhledem k veřejnosti – je pro politiky nejjednodušší, protože se ani nemusí obtěžovat vysvětlováním, jak jejich chování souvisí s politickou persekucí. Novináři se spokojí s jejich výkřikem a další vysvětlení nepožadují.

Nutno dodat, že ani bývalý premiér, ani jeho - v zákulisních jednání tak zběhlá - manželka neprojevili tolik mediální obratnosti jako bývalý středočeský hejtman. Kdo by očekával, že David Rath se po propuštění z vazby začne věnovat svým dětem, po kterých se mu po celou dobu vazby tak stýskalo, či pečovat o nemocného otce, jak podle své žádosti o propuštění z vazby plánoval, byl rychle vyveden z omylu. David Rath ze všeho nejdřív svolal novináře, hrdě se postavil před kamery a bezostyšně opakoval svoji verzi o zmanipulovaném vyšetřování a krutých podmínkách, kterým byl vystaven. To v našich podmínkách stačilo, aby se okamžitě stal mediální celebritou zvanou i do prestižního publicistického pořadu České televize. Že jeho hra s novináři přináší plody, potvrzuje i dozorující státní zástupce Petr Jirát, kterému v souvislosti s touto kauzou již chodí urážlivé dopisy. Minimálně část novinářů a tedy i veřejnosti se mu podařilo přesvědčit o tom, že s tím vyšetřováním nemusí být všechno v pořádku.

Ovšem úplně bez obětí taková spolupráce s médii není. Pokud by Petr Nečas nebo jeho žena chtěli hrát s novináři stejnou hru, museli by samozřejmě okořenit svá tvrzení řadou osobních detailů. To Rathovi nedělalo problém, takže jsme se dozvěděli, vše o problémech jeho rodiny, stejně jako o tom, kolikrát a jak se ve vazbě myl. Kdyby oba novomanželé nabídli novinářům příběh své utajované lásky, podrobně líčili překážky, které museli překonávat, včetně nástrah zaujaté a politicky motivované policie, jistě by si rovněž vysloužili pozvání do nějakého prestižního pořadu České televize. Vyšetřovatele by to určitě nezlomilo, ale na jejich konání by veřejnost pohlížela s větší skepsí a museli by být minimálně opatrnější.

Vzhledem k milostnému příběhu manželů Nečasových, který je v podstatě příběhem o slabochovi v područí ambiciózní ženy, se podobné prodávání soukromí dá těžko očekávat. Jednu věc ale Rathovi upřít nelze. Až díky jeho dojemnému příběhu se začalo v médiích diskutovat na téma délky vyšetřovací vazby a jejích podmínek. V mediálním světě skutečně platí, že pokud chcete upozornit na nějaký problém, nejlépe se vám to podaří, když do něho namočíte nějakou mediální celebritu.

autor: Jan Vávra
Spustit audio