Jan Macháček: Žádné knihy pro zrádce

26. leden 2021

Ve Spojených státech je velkým tématem dopis 250 „vydavatelských profesionálů“, který nese název Žádné knihy pro zrádce. Za zrádce je považován každý činitel a pomahač  administrativy Donalda Trumpa. Autoři dopisu jsou pracovníci nakladatelských domů na úrovni středního managementu a editorů.

Trump už v Bílém domě není a nový prezident Joe Biden volá po jednotě. Zdá se ale, že potlačená frustrace mnohých levicově smýšlejících lidí začíná teprve probublávat na povrch. Vždyť přece čtyři roky tolik trpěli pod jhem nenáviděného prezidenta.

Čtěte také

V dopise se praví:

„Všichni milujeme vydávání knih, ale na rovinu si přiznejme, že naše země se dostala tam, kam se dostala, protože vydavatelé se honí za penězi a poskytují slávu lidem, kteří si ji nezaslouží. Ti samí lidé pak získají respekt a velké peníze za předražené knižní kontrakty.“

Američané nezakazují a nevydávají seznamy

Podle autorů dopisu by kniha „neměla být nikdy vydána účastníkům administrativy, která držela děti v klecích nebo se vysmívala vědě, když miliony spoluobčanů bylo nakaženo smrtícím virem.“

Dopis se dále hrozí toho, že všichni tito zavrženíhodní jedinci by snad mohli šířit svoje jedovaté myšlenky skrze jejich „milované vydavatelské domy“. Odvolává se též na zákony, které znemožňují obviněným zločincům profitovat ze svých kriminálních činů.

Čtěte také

Konkrétní příklady už probíhají. Thomas Spence, majitel a prezident vydavatelství Regnery Publishing, píše v komentáři pro deník The Wall Street Journal, že už je bombardován telefony a emaily novinářů, zda vydá toho či nevydá onoho.

Spence je zděšen z toho, jak se věci v rámci kultury rušení a vytváření seznamů zakázaných rychle rozeběhly. Ještě nedávno by se každý hrdý nakladatel styděl mluvit o seznamech, nyní je už mnozí hrdě vyvěšují.

Senátor Josh Howley z Missouri využil svého legálního práva vyslovit námitky k certifikaci voleb. Lidé se mohou hádat, jestli to bylo noblesní, nebo naopak cynické, jestli se choval odvážně, nebo zbaběle, ale nikdo nemůže tvrdit, že měl cokoli společného s útokem na Kapitol. On ten útok dokonce okamžitě odsoudil.

Přesto velké nakladatelství Simon and Schuster poslalo jeho knihu Tyranny of Big Tech do stoupy. Spencer píše, že dnes je každý menší a nezávislý vydavatel zranitelný novými jakobíny na všech frontách, protože je závislý na větších partnerech, co se týče tisku, distribuce, papíru. Je si prý vědom, že nesouhlas s progresivní ortodoxií je prohlašován za zradu.

Čtěte také

Přesto se prý on a řada jeho kolegů pustí do boje. Člověk nemusí se vším nebo dokonce s ničím v této konkrétní knize souhlasit, ale kniha musí vyjít. Pamatujte si, že jste Američané, říká Spence. Američané se hádají, píší, kážou, vedou kampaně a hlasují. Ale nezakazují a nevydávají seznamy.

Je tu ještě jeden aspekt věci. Vezměme si všechny ty ministry zahraničí a obrany za Trumpa. Veřejnost má přece právo vědět, jak probíhalo třeba jednání o mírových smlouvách Izraele s arabskými státy nebo zákulisní jednání s Kim Čong-unem. Je to přece zajímavé i důležité.

Logo

Někteří Američané v této souvislosti vzpomínají na takzvané waldorfské prohlášení z doby mccarthismu. V roce 1947 sepsalo 547 hollywoodských profesionálů dopis, který sliboval, že nezaměstnají žádné komunisty a rozvratníky.

My si ale nemůžeme nevzpomenout na příklady z naší nedávné historie. Především normalizační seznamy, prověrky a poučení z krizového vývoje.      

Autor je komentátor Lidových novin a ředitel Institutu pro politiku a společnost (spjatého s hnutím ANO)

Spustit audio