Jan Macháček: Putinova zlovolná dvojčata

15. duben 2014

Leckdo dnes tvrdí, že ruské zájmy jsou čitelné, deklarované a stačilo je brát včas vážně. Kdybychom prý četli ruskou obrannou doktrínu, pak bychom se dozvěděli, že Rusko nechce jistotu a stabilitu v blízkém příhraničí. Naopak potřebuje pásmo nestability, aby v takovém pásmu mohlo realizovat svůj vliv.

Tak nevím. Vždy jsem měl dojem, že pokud má někdo nějaké dlouhodobé zájmy, měly by být tyto zájmy také racionální. Co je racionálního na tom, že postupuji tak, že poškodím svoje střednědobé a dlouhodobé zájmy?

Západ se možná jeví momentálně slabý, ale ve střednědobém a dlouhodobém pohledu jasně vyhrává. O tom, že se bude investovat do větší diversifikace energetických zdrojů, už není pochyb a Rusko na tom bude ekonomicky krvácet. A velkokapacitní plynovody a ropovody směrem z Ruska do Číny budou drahé. K jejich vybudování budou třeba zdroje z prodeje ropy a plynu na Západ, a ty se teď prostě budou ztenčovat. Ruská agrese bude navíc akcelerovat podobnou technologickou revoluci, jakou přinesla ropná krize 70. let.

Co je rozumného na tom udržovat někde pásmo nestability? Ano – nestabilita může vytvořit mocenské vakuum, které se někdo může snažit vyplnit. Nestabilita ale nikdy nemůže být zdrojem dlouhodobé prosperity, protože ta potřebuje právě stabilitu pro vás i vaše partnery.

Čtěte také

Podobné je to s jazykem lži, manipulací, s jazykem kampaní a desinformací tajných služeb. Rusko už jinak vlastně nemluví. Elitním ruským jednotkám na Krymu se říká domobrana, ruským jednotkám s ruskými zbraněmi a vysílačkami propojenými s Ruskem se říká opoziční povstalci. Aktivistům z kyjevského Euromajdanu se říká fašisti a Putin má obavy o Západ a EU, aby tam prý „včas“ přiteklo dost ruské ropy a plynu. Jenom soustavné lhaní, lež a manipulace.

Každý ale ví, že dobrý obchod se dá dělat jen s důvěryhodným partnerem. Ten, kdo pořád podvádí, maskuje, překrucuje, lže a nedělá už vlastně nic jiného, nebude brán nakonec v byznysu vážně. Rusko tímto lhaním sebevražedně poškozuje svou reputaci na dekády dopředu. Jak to u notorických lhářů bývá, už se nepozná, kdy náhodou mluví pravdu. To taky není zrovna racionální.

Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci

Jak píše Leonid Beršidskij na Bloombergu, Putin je v jedné věci mistrem. Když ho něco ohrožuje, vytvoří tomu umělé zlovolné dvojče. Když ho ohrožují nezávislí demostranti v Moskvě, mobilizuje a uměle dotvoří armády prokremelských demonstrantů. Když ho oslabují nezávislí blogeři, zaplaví internet prokremelskými pisálky. A když ho oslabili demonstranti v Kyjevě, stvořil jejich zlovolnou kopii na východě Ukrajiny.

Ano – to jsou sofistikované metody profesionálních zpravodajců ve službách zla. Může to přinést krátkodobá vítězství, ale do budoucna to ještě nikomu na světě klid a blahobyt nezajistilo. Takže to v součtu racionální není. A ani ty krátkodobé zisky pro Kreml nejsou jisté. Pokud by Západ opravdu přísně izoloval Putinovi blízké oligarchy, obrátí se tito nakonec proti němu.

Ruská vyšší a vyšší střední třída si zvykla, že doma nemusí některé věci od vlády žádat, protože si je pohodlně koupí na Západě, kam jezdí na víkend: západní jistotu vlastnictví, západní právní stát, západní advokáty, západní ochranu soukromého vlastnictví, západní registry, západní bankovní účty a finanční služby.

Kdyby Západ vyhlásil sankce proti ruské střední třídě, Putinovi hrozí, že ruská střední třída začne konečně doma žádat přesně to, co si zvykla pohodlně kupovat na Západě. A to pak bude Putinův konec.

Čtěte také

autor: Jan Macháček
Spustit audio