Jan Macháček: Jak se Zeman s Ovčáčkem těší na Donalda Trumpa

3. leden 2017

Prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček vesele tweetuje a při každé možné příležitosti se tetelí: počkejte, však po 20. lednu (míněno hned po inauguraci Donalda Trumpa americkým prezidentem) bude svět jiné místo.

Chce asi naznačit, že nastane pro Ovčáčka slastná doba velkého objímání a bratření – Trumpa s Putinem, Trumpa se Zemanem a Zemana s Putinem. Když americký deník The New York Times upozornil v sobotním článku na titulní straně na to, jak jsou Zeman a jeho poradce Nejedlý ovládáni ruskými penězi, odmítl se mluvčí Ovčáček k těmto „pohádkám“ vyjadřovat.

Prý je to totéž, jako think tank Evropské hodnoty, k tomu se Ovčáček se Zemanem také nevyjadřují a deník The New York Times je prý "protitrumpovské médium", ke kterému nemá smysl se vyjadřovat.

Ovčáček se ale dosti mýlí. Komentátoři zmíněného nejvýznamnějšího amerického deníku jistě nemají Trumpa v oblibě, pořád je to ale deník nesmírně vlivný a takový též zůstane. A hlavně jeho zpravodajství je a zůstává neideologické – konstatuje fakta a dobře je ověřuje.

Jestli si Zeman s Ovčáčkem myslí, že svět se po 20. lednu obrátí zcela naruby a Trump se vrhne Zemanovi a Putinovi do náručí, mohou dosti tvrdě narazit na realitu. To, co zatím víme o Zemanových vzkazech a dopisech Trumpovi, naznačuje, že se česká hlava státu chová vůči nastupujícímu americkému prezidentovi podbízivě a lichotnicky.

Trump bude muset brzdit

CIA v tajném posudku dospěla k závěru, že Ruskem řízení hackeři ovlivnili výsledek amerických voleb ve prospěch Donalda Trumpa

To jsou všechny ty výroky jako „já jsem ten český Trump“, „já jsem byl první evropský prezident, který vás podpořil“ a návody na to, jak by bylo skvělé, kdyby se Trumpova bývalá žena Ivana stala velvyslankyní.

Ať si o Trumpovi myslí každý, co chce, je to miliardář a zkušený šéf velkého byznysu a jestli za ta léta musí něco dobře umět, tak poznat, kdy se mu někdo podbízí. Jinak by už totiž o své miliardy dávno přišel.

Před případným setkáním obou pánů bude americký prezident jistě patřičně informován o jistých nerestech českého prezidenta. Abychom zkrátka nechodili dlouho kolem horké kaše – Trump je přísný celoživotní abstinent a nekuřák a není v tomto ohledu vůbec tolerantní.

Co se příchylnosti Trumpa k Putinovi týče, uvidíme. Ti dva se dosud nepotkali. Ale klidně je možné, že si dvě obří ega a macha, dva namistrovaní „strongmani“, jeden navíc dlouhý, druhý malý, při první příližitosti vjedou do vlasů. A to nemluvě o tom, co se stane až zjistí, že mají protichůdné zájmy třeba ve věci Iránu.

Hlavně ale bude muset Trump brzdit. Valná část republikánských senátorů a kongresmanů si žádné zlepšování vźtahů s Putinem nepřeje, naopak chtějí přitvrdit sankce. Trump s nimi bude muset uzavřít nějaký kompromisní náhled na věc.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.