Jan Macháček: Corbynův polibek smrti druhému referendu

26. únor 2019

Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn v pondělí oznámil, že on i jeho momentálně opoziční strana budou nakonec souhlasit s druhým referendem o brexitu.

Pro zastánce setrvání Británie v EU je to asi poslední záblesk naděje, realisticky je ale lepší pohlížet na to tak, že Corbyn dal zastáncům setrvání Británie v EU i příznivcům druhého referenda polibek smrti.

Nejde jen o to, že druhé referendum Corbyn osobně nikdy nechtěl, srdečně je šéf labouristů totiž vyhlášený levicový euroskeptik. Pokud lidé jako bývalý český prezident Václav Klaus považují Brusel za semeniště socialismu, Corbyn ho považuje za semeniště volného trhu a kapitalismu.

Možnost druhého referenda o brexitu se hodí premiérce Mayové, třeba se jí kvůli této hrozbě podaří stmelit konzervativce, aby podpořili její brexitovou smlouvu: buď ještě nyní do 29. března nebo v nějakém prodlouženém termínu, pokud o prodloužení termínu Británie Evropskou unii požádá.

Změna názoru Jeremyho Corbyna a jeho vedení labouristů vlastně není primárně o druhém referendu. Je to chytrý taktický tah, jak udržet labouristy pohromadě po sérii rezignací členů parlamentu za labouristickou stranu, kdy minulý týden opustilo stranu osm členů parlamentu.

Ti, co žádají čistý řez

Druhé referendum také překryje pozornost, která je věnována narůstajícímu antisemitismu uvnitř Labour party. Nejméně 25 členů parlamentu za Labour party je ale stále proti druhému referendu, což nekompenzuje dostatek „disidentů“ z konzervativní strany, kteří by je nahradili.

Jan Jůn: Vzepře se britská sněmovna premiérce a odloží brexit?

Theresa Mayová

Nedělní prohlášení premiérky Mayové před summitem Evropské unie v Egyptě, že opět odkládá ono slíbené rozhodující hlasování ve sněmovně o svém návrhu brexitové dohody z 27. února na 12. březen, vyvolalo v Británii zcela oprávněnou vlnu rozhořčení.

Šance na to, že by druhé referendum prošlo, je mizivá, takže je dobré se zamyslet nad tím, co se stane potom, až to labouristé v parlamentu prohrají. Pokud premiérka Mayová hlasování o brexitové smlouvě podruhé vyhraje, tak je to jasné. Začne platit dvouletá přechodná lhůta, pak bude brexit běžet podle plánu a brexitové dohody.

Pokud Mayová prohraje i podruhé, a odloží se brexit za 29. březen, mohou si oba poražení, tedy Mayová a Corbyn, dohodnout nějaký nový kompromis: něco mezi celní unií, norským uspořádáním vztahů s EU a navrhovanou smlouvou.

Takže když to shrneme, tak hlavní důsledek pondělní zprávy je opak toho, co na povrchu tato zpráva říká. Druhé referendum bude zamítnuto a snad se pak zrodí prostor pro kompromis. Pokud tedy Británie skutečně požádá o odložení brexitové smlouvy o ty zhruba dva měsíce za 29. březen.

Logo

A kdo by se snad těšil – kdyby druhé referendum opravdu prošlo – že by znovu přivítal Británii v EU, tak upozorňujeme na drobnou maličkost: podle průzkumů jsou síly vyrovnané. Zastánců setrvání v EU je nyní v Británii stejně jako zastánců tvrdého brexitu. Pozor nikoli brexitu, ale tvrdého brexitu! Přibývá totiž Britů, kteří jsou té nastavované kaše už skutečně přejezeni a žádají čistý řez.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.