Jan Klesla: Evropu čeká velmi těžký rok

18. prosinec 2018

Francouzské žluté vesty jako by snad v závěru roku chtěly neporušit tradici revolučních bouří v letech končících osmičkou. Jenže, stejně jako zpackaný brexit, se problémy přelijí do roku příštího.

Ve kterém nás přitom čekají volby do europarlamentu, jejichž výsledky mohou v této napjaté době určit další směřování společné Evropy.

Julie Hrstková: Konec zlatých časů?

Julie Hrstková

Žijeme v nejlepší době posledních mnoha let. Zaměstnanost v Evropě i České republice je na historických maximech. Inflace se stále drží nízko a ekonomika měřená tempem hrubého domácího produktu roste. Ale stejně se zdá, že aktuálně svět tančí na palubě Titaniku a jen čeká na nevynutelnou srážku.

Ke vší té nestabilitě přispívá i odcházení nejdéle sloužící a nejsilnějí hlavy vlád zemí osmadvacítky Angely Merkelové. Jižní křídlo unie se stále zmítá na pokraji dluhové pasti, sever se zbytku kontinentu vzdaluje a všude stále doutná hrozba populismu. Zvláště u nás ve střední Evropě pak probíhá to, co čemu se často říká zápas o budoucnost samotné liberální demokracie.

Bohužel, výsledky těch, kteří sami sebe označují za přední liberály, jsou zatím více než tristní. Polský PiS má preference 38 procent, podobně jako české ANO. Donedávna tomu bylo podobně i na Slovensku, o Orbánově Maďarsku pak ani nemluvě. Stále více a silněji se tak mluví o nové normalizaci, druhé republice, konci svobod a nástupu totality.

Problém je, že běžný občan a volič nic takového kolem sebe nevidí. Nevidí totalitní tajnou policii, cenzuru a mlácení demonstrantů. Skandály politiků ho unavují a přehlíží je. Média se v jeho očích sama zdiskreditovala, politickou korektnost považuje za pokrytectví. Vnímá lepšící se ekonomickou situaci, ale bojí se o budoucnost.

Nabízet reálná řešení

Lukáš Kovanda: Další krize bude „vymyšlená“

Burza cenných papírů v New Yorku

Poslední dobou kdekdo vyhlíží další ekonomickou krizi. U nás i v zahraničí. Taková obava není zcela nesmyslná.

Zcela oprávněně nevěří, že prosperita pro něj a jeho děti bude pokračovat. Samozvaní liberálové mu pak nenabízí žádná pozitivní řešení, žádnou skutečně pozitivní aktivitu. Jen antiteze, odpor a kritiku. Která, byť třeba oprávněná, má v jejich podání přesně opačný efekt.

Pro část elity se navíc z boje proti liberální demokracii stala podstata jejich živobytí, nezřídka podporovaného byznysem s dobrými úmysly. Ale s výsledkem ještě většího otvírání a prohlubování příkopů ve společnosti. Připravují tak alespoň u nás půdu pro skutečné extremisty inklinující k východu, k Rusku a k Číně. Ať už ty, co útočí na vlastní tajné služby, nebo ty, kteří se fotí s mísou pelmeňů na ruské ambasádě.

Bohužel v příštím roce dostanou další munici v podobě pravděpodobného ekonomického zpomalení, a to v globálním měřítku. Kromě řady prognóz to jasně ukazuje i snaha obřích IT společností jako Uber, nebo jeho konkurent Lyft, upsat co nejdříve akcie na burze. Než se současné výkyvy akcií definitivně otočí směrem dolů.

Jan Klesla: Velký plán odcházející kancléřky

Angela Merkelová

Angela Merkelová si minulý týden svolala celou spolkovou vládu na dvoudenní zasedání s jediným bodem na programu - jak se Německo stane jedním ze světových center umělé inteligence.

Světovému ani evropskému hospodářství rozhodně nepřidá ani rostoucí napětí v obchodních a politických vztazích mezi USA a Čínou. Navíc se v říjnu vymění i šéf Evropské centrální banky, instituce jenž zásadně ovlivňuje ekonomiku EU i tu naši. Nemusí hned dojít ke krizi, aby řadoví zaměstnanci pocítili ochladnutí v peněženkách.

Taková situace je samozřejmě živnou půdou pro populistické sliby a nástup krajních politických sil. A pokud uspějí, roztrhají společný Evropský projekt na kusy. Snad se tak najdou i skuteční liberálové, kteří nebudou jen kázat hodnoty, ale půjdou se podívat na skutečné problémy obyčejných lidí, mluvit s nimi a nabízet jim reálná řešení. Zatím se jich zoufale nedostává. Čeká nás velmi těžký rok.

autor: Jan Klesla
Spustit audio

Související