Jan Klesla: Davos bez Trumpa, ale s Čínou

22. leden 2019

Kdo se vyšplhá po zasněžené cestě s několika bezpečnostními kontrolami až do malebného údolí s řadou sjezdovek, bude překvapen, jak malé ale přelidněné městečko je Davos.

Mezi schůzkami v luxusních hotelích přebíhají, nebo často kloužou, davy lidí. Osmdesát procent návštěvníků dokonce nemá akreditaci do hlavního konferenčního centra a řada z nich přijela právě na ony pobočné soukromé schůzky.

Lukáš Kovanda: Trump letošní Davos vynechává, bude mu ale hodně pískat v uších

Donald Trump

Letošní Světové ekonomické fórum v Davosu, které se koná tento týden, se musí obejít bez účasti osoby, o níž se tam bude bezesporu nejčastěji diskutovat.

Ospalé lyžařské středisko uprostřed švýcarských Alp se zkrátka zase na pár dnů změní v mekku globalizace. Někteří dokonce o každoročním Světovém ekonomickém fóru mluví jako o sjezdu globální církve volného obchodu a demokratického kapitalismu.

Letos pořadatelé dokonce jako téma konference přímo vyhlásili globalizaci 4.0. V současném geopolitickém rozpoložení a především probíhající obchodní válce mezi USA a Čínou se ostaně není ani čemu divit.

V Davosu ale bude chybět hlavní protagonista a loňská hlavní hvězda Donald Trump, který cestu zrušil kvůli domácím tahanicím o rozpočet a shutdownu federální vlády. Pro amerického prezidenta by ostatně nebylo historicky úplně obvyklé přijet opakovaně.

Hlavní hvězda fóra

Na tradičním srazu špiček politiky a byznysu ale budou chybět i další lídři svobodného světa - britská premiérka a francouzský prezident. Oba kvůli svým problémům, které také narušují světový ekonomický a politický pořádek.

Trumpovi se podařilo vytvořit krizi, je třeba omezit pravomoci prezidenta, míní politolog Zakaria

Donald Trump

Při sledování souboje o financování výstavby zdi na hranicích Spojených států a Mexika je fascinující jedna věc: Ať už celá kauza dopadne jakkoliv, je krajně znepokojivé, že americký prezident může postupovat podobně jako Donald Trump.

Theresa Mayová se topí v jednání o brexitu, jenž otřásá a ještě otřese Evropou. Emmanuel Macron pak řeší bouře žlutých vest, jenž ukazují na rostoucí nerovnost a nespokojenost ve společnosti a mohly by být předzvěstí něčeho ještě dramatičtějšího i ve světovém měřítku. Právě na otázky společnosti, sociálního smíru a související budoucnosti práce a vlády se fórum stále více orientuje.

Chybět ovšem nebude tradičně velká čínská delegace. Komunistická totalitní říše středu se paradoxně dnes snaží prezentovat jako zastánce volného a svobodného obchodu.

Po letech uzavírání vlastního trhu kokurenci a bezvýhradné podpory vlastních národních šampionů, často polostátních šampionů, se jí teď mávání praporem svobodného obchodu prostě hodí.

Jan Fingerland: Trh s přívlastky aneb Trump v Davosu

Jan Fingerland

Každý člověk má v sobě několik osobností. Americký prezident během svého pátečního projevu v Davosu dokázal během necelých dvaceti minut ukázat hned několik různých Donaldů Trumpů.

Právě její ekonomické soupeření se Spojenými státy, stejně jako zpomalování miliardové ekonomiky zařadil mezi největší hrozby ve výroční zprávě Mezinárodní měnový fond, stejně jako samotné davoské ekonomické fórum.

Dalšími jsou možné a související otřesy finančních trhů a celosvětový růst úrokových sazeb. Dohromady ne příliš povzbuzující koktejl pro ekonomiku. V neposlední řadě pak samozřejmě i varování před následkem zpomalování růstu a z něj pramenící nespokojenosti, především dále sílícím populismem.

Davos ale letos čeká ještě jeden velký rozdíl. Ještě před dvěma lety návštěvníka přímo praštilo do očí, že hlavními hvězdami byly technologické firmy. Na týden postavené prezentace firem jako facebook doslova obsypaly hlavní ulici. Letos je vše jinak.

Pravicový populismus otravuje společnost jako jed, řekla v Davosu Merkelová

Angela Merkelová

Ve švýcarském Davosu pokračuje zasedání Světového ekonomického fóra (WEF). Na setkání nechybí řada předních státníků včetně německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či britské premiérky Theresy Mayové. A také šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, jehož vystoupení se očekává v pátek.

Provozní ředitelka největší světové sociální sítě Sheryl Sandbergová sice přijede a vystoupí. Ale z někdejšího miláčka spíš bude někdo, komu se řada lidí spíše ráda vyhne. IT giganti jsou dnes díky svým skandálům upadli v nemilost veřejnosti a politiků. Dokonce se o nich mluví jako o proponentech šmírovacího kapitalismu. Jehož průkopníkem je právě Čína a její firmy.

Celé fórum, jehož hlavní hvězdou bude asi britský následník trůnu William, se tak mnohem více otáčí zpět ke společnosti. Zatímco ještě loni byla dlouholetým tématem Davosu čtvrtá průmyslová revoluce, dnes se jasně otáčí mnohem více ke společnosti a řešení problémů současného ekonomického systému. A to je jen dobře, protože pokud se na ně nezaměříme dnes, za pár let tady už nic takového nemusí být.

autor: Jan Klesla
Spustit audio