Jan Jůn: Po téměř nerozhodném souboji a nejistota v Británii trvá

20. listopad 2019

Když vyloučíme dost nepravděpodobnou možnost, že britští voliči budou hromadně a takticky volit liberální demokraty, mají před sebou dál dilema.

Dlouho očekávaný debatní souboj vůdců dvou největších stran v úterý večer v sále televize ITN v Salfordu dopadl totiž pohříchu nerozhodně.

Čtěte také

A není to jen autorovo osobní hodnocení. Verdikt zhruba tisícovky respondentů okamžitého diváckého průzkumu renomovanou agenturou YouGov totiž zněl, že debata dopadla 51 % ve prospěch Borise Johnsona a 49 % pro vůdce labouristů Jeremyho Corbyna.

Co se pak týče podrobnějších odpovědí, premiér Johnson prý vystupoval více jako premiér pro 54 % dotázaných a Corbyn zněl důvěryhodněji pro 59 %. Hodnocení zaznělo už během debaty v podobě reakce v sále. Když totiž Johnson na otázku moderátorky, jestli mluvit pravdu je důležité, odpověděl, že je přesvědčen že ano, zazněl sálem sarkastický smích.

Asi si přítomní připomněli soudní rozhodnutí ohledně jeho klamných tvrzení o důvodu pro prerogaci parlamentu nebo vynucenou královninu trůnní řeč, když bylo jasné, že on chystá volby, nebo i sliby o brexitové dohodě do konce března či října.

Přebít argumenty soupeřů

Corbyn ovšem sklidil stejně pokořující smích v sále, když ohledně programu strany zavést čtyřdenní pracovní týden prohlásil, že se tak zvýší pracovní morálka.

Čtěte také

Podobnou reakci si pak vysloužil nejen ohledně hospodářských plánů a znárodňování, ale také, když už podeváté neodpověděl na přímou Johnsonovu a moderátorčinu otázku, jak že bude hlasovat v referendu o své nové dohodě s Unií. Tu, jak opakoval, hodlá vyjednat do tří měsíců, nechat schválit referendem do šesti a nechá prý voliče rozhodnout, včetně možnosti setrvání v Unii.

Co se týče dopadu debaty, je ovšem vítězem Corbyn. Jak totiž známo, labouristé pokulhávají za konzervativci o nejméně 12 % a Corbynovo osobní hodnocení je minus 60 %. Téměř nerozhodný výsledek je tedy pro Johnsona vlastně porážkou, protože nedokázal veřejnost přesvědčit o pravdivosti svých neustále papouškovaných tvrzení.

Že tedy dosáhl dohody s Unií a že jeho vláda nejen uskuteční brexit, ale také příští rok vyjedná potřebné obchodní dohody pro budoucí vztahy s Unií i s Amerikou, ať se děje co se děje. A že dále věnuje miliardy na zdravotnictví, zvýší počet policistů o 20 tisíc, propojí všechny domácnosti širokopásmovým internetem nebo zastaví přistěhovalectví zavedením australského systému.

Jan Jůn

A zde je pro voliče další obezlička: Volební programy či manifesty jim totiž zatím dluží nejen labouristé, kteří ho hodlají zveřejnit už ve čtvrtek, ale i Johnsonovi konzervativci. Ti podle zlých jazyků čekají až na konec, aby argumenty soupeřů mohli přebít. Pokud vezmeme toto v úvahu, úterní debata byla vlastně ještě dost hypotetická, a tak se výsledku nelze divit.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio