Jan Jůn: Ohrozí ničivé svědectví exporadce premiérství Borise Johnsona?

27. květen 2021

Británie má premiéra „odmítajícího poučit se ze svých chybných a zpožděných rozhodnutí, které podceněním závažnosti pandemie zavinily smrt desítek tisíc lidí“. A má lháře ministra zdravotnictví, kterého premiér odmítá vyhodit z vlády.

To vše tvrdil hlavní exporadce premiéra Borise Johnsona Dominic Cummings. To během víc než sedmihodinového středečního výslechu před dvěma výbory sněmovny. Výslech tak klíčový, že ho řada elektronických médií vysílala celý v přímém přenosu!

Čtěte také

Jak známo, Johnson tvrdí, že nese odpovědnost za vládní kroky, avšak nechá vše vyšetřit ale až příští rok.

Cummings taky řekl, že „pro to není jediného důvodu a ztratí se řada dokumentů“. Během interpelací mezitím toto zdržování odsoudila opozice. Ohledně svého kritizovaného výletu do Durhamu k překvapení poslanců sdělil, že toho sice lituje, ale rodina byla terčem výhrůžek včetně zabití, což tehdy nemohl prozradit.

Británie vyhlásila první loňský lockdown až 23. března (devět dní po českém), a podle Cummingse jej nechtěl Johnson vyhlásit, bál se zavření hranic i dopadů na ekonomiku. Spoléhal na takzvanou „stádovou teorii“, což nyní popírá. Tehdy ale bagatelizoval nákazu, že prý jde o něco jako prasečí mor.

Nepřiznat vinu

Spolu s Cummingsem, a později „odsunutým“ vládním tajemníkem Markem Sedwillem, Johnsona přemlouval i ministr financí Rishi Sunak a dva hlavní lékařští odborníci.

Johnson se však s lockdownem nesmířil ani po svém uzdravení z nákazy, před druhou vlnou pandemie. „Neměli jsme vyhlašovat první lockdown a já nyní nechci udělat tu samou chybu,“ prohlásil a Cummings jej zaslechl, jak utrousil „ať se raději vrší hromada mrtvol“, což se stalo.

Čtěte také

Není divu, že Cummings, vyhozený Johnsonem loni v listopadu, řekl poslancům, že jej považuje za neschopného vykonávat funkci premiéra.

Ještě nekompromisněji zkritizoval ministra zdravotnictví Matta Hancocka, kterého „on, Sedwill a další doporučovali mnohokrát týdně vyhodit za 15 až 20 chyb, včetně mnohonásobných lží na řadě schůzí“.

Mezi jiným třeba tu, že domovy důchodců jsou chráněny, ale opak byl pravdou, protože seniory posílali nakažené zpět z nemocnic. Že je dostatek ochranných prostředků a že program testování je úspěšný, i když doopravdy selhal. Hancock je za dva týdny pozván na stejný výslech, tak uvidíme.

Na otázku, proč nyní vše odhaluje, Cummings slíbil předložit důkazy a řekl, že pohroma je tak ničivá, že je nutné porozumět příčinám.

„Zvláště když se premiér nyní zoufale snaží nepřiznat vinu a nést zodpovědnost, čehož je – na zlost vládnímu deníku The Telegraph – důkazem i nejnovější šaráda ohledně takzvaných bezpečných zemí.“

Jan Jůn

Ano, je to vše „silné kafé“ a mnozí Cummingsovi neuvěří.

Důvěra veřejnosti v premiéra však bude otřesena, i když má většinu 80 poslanců ve sněmovně. Co když jej však bude mít po skončení pandemie už dost vlastní strana? Od poslanců jako Jeremy Hunt či Greg Clarke až po některé ambicióznější ministry, jako třeba Riši Sunak či dlouholetý rival Michael Gove. Vyloučit to nyní nelze!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio