Jan Jůn: Královna přečetla vládní program, ale bude splněn?

19. prosinec 2019

Je třeba říct, že už to nebylo ono! A stěžovali si v Londýně ve čtvrtek dopoledne i turisté.

Ano, slavnostní zahájení nového parlamentu po volbách královnou Alžbětou II. se tentokrát odbylo bez „státního“ pozlaceného kočáru taženého bílým šestispřežením a – světe div se – panovnice byla v civilu, tedy ve slušivém světle modrém kostýmu a klobouku stejné barvy.

Čtěte také

Důvodem prý byla váha královské koruny, která by s osmi kilogramy pro ni ve třiadevadesáti letech už byla utrpením. Přizpůsobil se i princ Charles, který královnu poslední dobou na ceremoniích provází místo sedmadevadesátiletého prince Filipa, a neoblékl si tentokrát uniformu, ale frak.

„Civilní“ oděv byl také pohodlnější na cestu v královském daimleru se státním znakem a vlajkou na střeše. Dlužno ale dodat, že královská koruna byla také ve Sněmovně lordů přítomna – na podušce spolu s žezlem a mečem nedaleko trůnu.

Přítomni byli i pestrobarevní beefeateři v červené livreji a garda gentlemanů s labutími péry na přilbách a prohledali parlamentní podzemí, zda neukrývá sud s výbušným střelným prachem, jako byl ten od Guye Fawkese před čtyřmi stovkami let. Pak zase byli gardisté neceremoniálně odvezeni od parlamentu autobusem.

Královna se nikomu pochopitelně nesvěřila, jaké to bylo už podruhé během pár týdnů číst legislativní program vlády. Ale nehnula ani brvou, aby naznačila své pocity, když začala s brexitem. Ano, odchod Británie z Evropské unie do 31. ledna příštího roku – s dodatkem o „svobodném obchodování se světem“ po brexitu – byl číslem jedna na seznamu více než čtyřicítky zákonů. Dokonce o 18 více než po první Johnsonově prerogaci. Sněmovna má o dohodě hlasovat už v pátek, než odejde na vánoční prázdniny.

Nové pořádky

Čtěte také

Má být uzákoněno i s posledním dnem příštího roku ukončení takzvaného přechodného období, během kterého se nic nezmění, jak se zavázal premiér Johnson. I když Unie a experti tvrdí, že dojednat tak rychle budoucí vztahy není možné.

Dále v plánu prominentně figuruje permanentně krizové zdravotnictví. Má mu pomoct zákon o navyšování financování ve výši až 34 miliard liber ročně do roku 2023. A také uzákonění speciálních víz pro zahraniční lékaře, sestry a další zdravotnické specialisty. Plus parkování zadarmo v nemocnicích pro velmi nemocné a matky nemocných dětí.

Jan Jůn

Další zákon má zabránit propouštění těžkých zločinců z vězení po odpykání poloviny trestu a rychlé zatčení a vyhoštění zahraničních provinilců. Britští soudci budou moct zvrátit rozsudky Evropského soudního dvora. A bude pozměněn zákon o lidských právech, to ovšem mnohé znepokojuje. Další zákony navrhnou stovku miliard na infrastrukturu, reformu armády s minimem dvou procent z rozpočtu dle plánu NATO a zvýšení minimální mzdy.

Ano, leccos z toho zní lákavě, ale zatím jsou to jen sliby. Za nejisté pobrexitové situace bude určitě mnohé neufinancovatelné a s hodnocením si raději rok počkejme!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.