Jan Jůn: Britové prožívají zvlášť smutné Velikonoce

13. duben 2020

Podivné a smutné ty letošní svátky a ani čtyři dny volna a jarní teploty nenaplňují Brity veselím.

Vláda je totiž stále i během svátků vyzývá: „Zůstaňte o Velikonocích doma i přes krásné počasí!“ Upozorňuje tak veřejnost, že se nekonají žádné „sváteční“ úlevy z tvrdých opatření nouzového stavu, včetně zákazu vycházení.

Čtěte také

Je také zřejmé, že mnoho zejména mladých Britů omezení nehodlá dodržovat, toho je důkazem třeba zpráva manchesterské policie, že o minulém víkendu rozehnala neuvěřitelných šest stovek hlučných domácích zábav. Policie hlásí i nárůst příjezdů automobilů velikonočních výletníků z měst k moři, to zcela pochopitelně rozčiluje s policií spolupracující místní obyvatele.

Nekázeň ovšem může přivodit vzrůst nákazy, a tak není divu, že policie i o svátcích udílí pokuty a dochází i k zatčením, i když to někteří kritizují. Zmíněné vládní výzvy zároveň upozorňují Brity, že celkový počet zemřelých dosahoval těsně před svátky už téměř tisícovky za den, přesáhl tak osm tisíc a celkový počet nakažených se přiblížil 70 tisícům.

To jsou hrůzně vysoká čísla i přes jisté zpomalení nárůstu. Proto se nelze divit, že ministr zahraničí Raab, zastupující premiéra Johnsona, zdůraznil po předsvátečním zasedání krizového výboru Cobra, že do konce povelikonočního týdne nepadne žádné rozhodnutí o možných úlevách omezení.

Nezaměstnaných budou prý zástupy

Jak známo, Britové se prostě přeli o „stádovou imunitu“ a zavedli stav ohrožení o nějakých deset dní později než mnoho evropských zemí, a tak budou muset i déle trpět.

Čtěte také

Už i proto, že počet testů zdravotníků i obyvatel se jaksi nedaří markantně zvyšovat, a občany tak uklidňovat, a to se negativně projevuje i na psychickém stavu obyvatelstva.

Jedinou pozitivní zprávou pro mnohé je, že nakažený premiér Johnson už opustil nemocnici, a rozhodnutí o dalším postupu boje s koronavirem tedy určitě počkají na jeho uzdravení a na konec parlamentních prázdnin 21. dubna.

I o svátcích ovšem pokračují úvahy na téma, jak dál po pandemii, a odhady ekonomů hovoří o mnohaprocentním hospodářském poklesu, horším než za krize roku 2008. Půjde také o miliardové kompenzace podnikům i zaměstnancům a bankrot hrozí i dvěma třetinám univerzit. Manažeři velkých podniků si sice dobrovolné snižují platy a akcionáři se zříkají dividend, ale to zdaleka nestačí a malé firmy krachují i přes vládní pomoc.

Jan Jůn

Stěžují si i zemědělci, že vázne odbyt mléka a chybí asi 70 tisíc sezónních pracovníků, dosud verbovaných v Evropské unii na sklizeň zeleniny a později i ovoce. To verbování ale stejně zatrhne brexit, protože na jednání s Unií o budoucnosti není čas, a tak se Britové budou muset mnohému naučit sami – nezaměstnaných budou prý bohužel zástupy. Ano, nemůžeme se tedy divit, že letošní britské Velikonoce nejsou vůbec veselé.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio