Jan Jůn: Británie – druhá vlna pandemie, či jen ohniska konce té první?

2. srpen 2020

Britové se dohadují, jestli nárůst nakažených koronavirem v Británii i v Evropě znamená, že přichází druhá vlna pandemie, jak před týdnem – po předchozím slibu zcela ukončit stav nouze – postrašeně prohlásil premiér Boris Johnson.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Prohlásil to po nečekaném nařízení vlády před týdnem, že více než půl milionu Britů na dovolené ve Španělsku musí po návratu absolvovat dvoutýdenní domácí karanténu. Přestože nárůst nákazy se týká Katalánska a okolí, a ne Kanárských nebo Baleárských ostrovů a Andalusie, kde většina Britů tráví dovolenou.

Vláda tak čelí zklamání obyvatel a proti karanténě vztahující se na celou zemi se ohradil i španělský premiér Pedro Sanchez s tím, že nakažení zmíněných regionů je nižší než mnohde v Británii. Mezitím se spojilo 47 britských cestovních kanceláří, aerolinií a správ letišť a zaslaly vládě protestní dopis požadující „regionalizaci“ karanténních opatření a testování na letištích.

Koronavirus opět na ostrovech

Čtěte také

K požadavku se připojila i řada vlivných poslanců, včetně expremiérky Mayové. Vláda ale neustoupila, přidala ke Španělsku Lucembursko a hrozí karanténou i dovolenkářům jinde v Evropě. Koncem týdne se ovšem situace začala prudce zhoršovat i na domácí scéně.

Vzrostl počet nakažených na severu Anglie, zejména v předměstích Manchesteru a v částech hrabství Yorkshire a Lancashire a vláda tam ve čtvrtek obnovila nouzový stav, včetně zákazu shromažďování v uzavřených prostorách, tedy i návštěv u známých.

Experti i poslanci méně nakažených obvodů se ovšem právem ptají, proč je regionální přístup správný doma, a ne pokud jde o zahraničí.

Čtěte také

Co se týče severu, experti připomínají, že Anglie drží smutný evropský rekord v počtu úmrtí, a přičítají nynější lokální nárůsty počtu nakažených – nejnověji přes osm stovek denně, plus stovka úmrtí –, nedodržování bezpečné vzdálenosti, nenošení roušek, nelegálním koncertům nebo rautům mládeže a přeplněným plážím. Jiní uvádějí etnické faktory, jako těsné spolužití širších rodin jihoasijského původu nebo přeplněné krejčovské dílny, kde švadleny, vydírané etnickými soukmenovci, pracují za pakatel.

Druhá vlna?

Ministr zdravotnictví Matt Hancock mezitím zopakoval teorii premiéra o druhé vlně nákazy a Johnson na mimořádném brífinku v pátek v poledne oznámil „dupnutí na brzdu“, tedy odklad plánovaného uvolnění restrikcí ohledně zábavních středisek, posiloven nebo plováren o dva týdny.

Dodal, že od 8. srpna – a ptejme se, proč ne ihned – budou povinné roušky i ve všech dosud nejmenovaných uzavřených prostorách jako muzea, obchodní centra nebo kostely, přestupky budou pokutovány, a ohlásil nové heslo boje – „ruce, tvář, vzdálenost a testování“. Požádal také muslimské obyvatelstvo v ohrožených regionech, aby v souvislosti se svátkem Eid a ukončením ramadánového půstu dodržovali sociální opatření i během oslav s příbuzenstvem.

Jan Jůn

Řada expertů zpochybňuje Johnsonovo tvrzení o „druhé vlně“ a poukazuje na skutečnost, že regionální výskyty nákazy jsou v Evropě důsledkem zavlečení odjinud a příliš rychlého a rozsáhlého uvolnění restrikcí kvůli ekonomice. Kdo má pravdu, se určitě brzy dozvíme.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související