Jan Januš: Příprava změn v exekucích připomíná Kocourkov. Současná sněmovna by je už měla nechat být

15. září 2020

Nejprve to vypadalo, že se během nadcházejícího podzimu zásadně promění pravidla exekucí v České republice. Teď se ale zdá, a to vzhledem ke komplikacím na ústavně právním výboru Poslanecké sněmovny a rovněž covidové situaci, že letos se spíše nic nestane.

S exekucemi dost možná už nehne ani současná sněmovna, kterou v jejím stávajícím složení čeká ještě zhruba rok existence. Kvůli zmatku a neporozumění, které případnou novou legislativu provázejí, to bude jen dobře.

Čtěte také

Pokud by totiž skutečně mělo dojít k tak zásadním změnám, které jsou zvažovány, měla by na nich ideálně panovat celospolečenská shoda, nebo alespoň něco, co by se jí blížilo. 

Soudní exekutoři existují v České republice od roku 2001. Díky nim se oproti předešlému stavu významně navýšila vymahatelnost nesplácených pohledávek. Nový systém ale v jeho prvních letech provázela rovněž nespravedlnost vůči dlužníkům, kdy se jejich dluhy mnohdy neúměrně navyšovaly různými administrativními poplatky, a někteří exekutoři se rovněž nechovali tak, jak by měli. To se ale v poslední době vyřešilo množstvím drobnějších novel. Pokud lze systému v současnosti něco vyčítat, jsou to spíše excesy než jeho symptomy. 

Při rekapitulaci současného dění kolem zvažované legislativy si musíme vzpomenout na legendární Kocourkov. Exekuční řízení je nyní založené na svobodném výběru exekutorů věřiteli – těm někteří dlužníci neplatí, a tak si mohou zvolit, kdo se o dluh postará. Nyní navrhované změny ale mohou tento systém obrátit, vůbec ale není jasné, jak vlastně. 

Počkat na větší shodu

Poslanecká sněmovna už v prvním čtení schválila pirátský návrh na zavedení okresní příslušnosti exekutorů, který by jejich výběr věřiteli značně omezil. Jiní však přicházejí ještě s dalšími typy místní příslušnosti. Ta může být nejen okresní, ale rovněž krajská. Může se také týkat všech dluhů, nebo naopak třeba jen spotřebitelských závazků.

Čtěte také

Ministerstvo spravedlnosti by rádo zavedlo takzvaného sněhuláka, kdy by se exekutor vybíral zase úplně jinak, a to podle dlužníka. Jeho první exekucí by se řídily ty další a všechny by je řešil jeden exekutor. Aby toho nebylo málo, poslanci zvažují ještě zavedení chráněného účtu, povinné zálohy placené věřiteli či zastavování starých exekucí, které jsou nějakou dobu vedeny neúspěšně.

Jak mi v rozhovoru pro info.cz řekl prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk, ve sněmovně je teď směs asi 30 návrhů, z kterých může vzniknout kočkopes. Do toho ještě sledujeme souboj analýz, čísel a predikcí, v nichž se například i zkušenost sousedního Slovenska podává jednou ve prospěch a podruhé v neprospěch zvažovaných změn.

Čtěte také

Čekalo se, jak k celé věci přistoupí sněmovní ústavně právní výbor, to mohlo být pro další osud legislativy určující. Ten ale nejprve, opět zcela paradoxně, rozhodl, že exekuce projedná bez přítomnosti veřejnosti, aby celou věc o chvíli později, právě kvůli nemožnosti kontroly veřejností, odložil.

Je to symbolické a, jak už zaznělo, možná by teď bylo nejlepší exekuce nechat být a s případnými změnami počkat na větší shodu, třeba po příštích sněmovních volbách nastane. Do té doby se stát může zaměřit na finanční gramotnost, vysvětlování pravidel a hmotnou pomoc těm skutečně potřebným. To by pro začátek úplně stačilo.

Autor je zástupce šéfredaktora serveru Info.cz

autor: Jan Januš
Spustit audio