Jan Januš: Přichází revoluční zákon, který zpřehlední české právo

18. červenec 2019

Ať už to teď s českou vládou i ministerstvem spravedlnosti vypadá jakkoliv, do finále legislativního procesu se právě dostává nenápadný, přesto ale zcela revoluční zákon. Do budoucna může zpřehlednit v současnosti jen těžko proniknutelnou změť různých právních pravidel a udělat alespoň v těch nových určitý pořádek.

Návrh daného zákona, který bude v nejbližší době projednávat po poslanecké sněmovně i senát, totiž počítá nejen se zavedením elektronické Sbírky zákonů, ale díky iniciativám zejména opozičních poslanců a jejich pozměňovacím návrhům by měl rovněž zavést jednotná data účinnosti nových předpisů a taktéž přehledné tabulky s jednotlivými povinnostmi.

Když poslanec nemá co říct, navrhne zákon, vysvětluje přebujelost českého práva expert

zákony

Český právní řád je zbytečně složitý a odrazuje lidi, aby se do studia práva vůbec pouštěli, varuje předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. „Český právní řád je přebujelý, zhoršuje se to a má to přímý dopad na ochotu právní řád dodržovat. Třeba když ráno vyjdu ven a přejedu tramvají do práce, tak jsem nepochybně tři nebo čtyři předpisy porušil,“ uvedl v pořadu Pro a proti předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Marek Benda (ODS).

Co to konkrétněji znamená? Podle každého zákona se postupuje až od určitého data, které nemůže předcházet jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů. Právní terminologií jde o takzvanou účinnost. Ta nyní může nastávat prakticky kterýkoliv den v roce, což je značně nepřehledné.

Zákony navíc neobsahují konkrétní data, od nichž je nutné se jimi řídit, ale zákonodárci nás často zkouší z matematiky, když v závěru právního předpisu napíšou, že účinnost zákona nastává například od patnáctého dne nebo třeba šestého měsíce od jeho vyhlášení. Zda jde o 15. srpna, 1. září nebo třeba až 1. ledna příštího roku, si tak musíme sami dopočítat.

Pokud se tedy podíváme do Sbírky zákonů a budeme si chtít udělat přehled o tom, jaké zákony z poslední doby by mohly vstoupit do našich životů nebo do našeho podnikání, opět to bude značně problematické.

Když už zjistíme, že třeba v červenci vyšly nějaké právní předpisy, které by pro nás mohly být relevantní, čeká nás ještě jejich postupné otevírání a propočítávání, od kdy je vlastně máme začít brát vážně. To by nyní mělo skončit, podle všech právních předpisů, až na určité výjimky, bychom se totiž měli řídit buď od 1. ledna, nebo od 1. července.

Naděje do budoucna

A ony informační tabulky? Uvědomme si, že pokud jde o zcela nový zákon, bývá orientace v něm jednodušší. Můžeme jej zkrátka procházet paragraf za paragrafem a získávat o v něm obsažených pravdách určité povědomí.

Pokud ale následně čteme jeho novely, situace už tak jednoduchá není, protože se dozvídáme jen o provedených změnách. Zjistíme tak například, že se v paragrafu 20 a jeho odstavci 5 mění nějaké slovo. Co si s tím ale mají třeba právní laici počít?

V Česku panuje iluze, že lze vše regulovat zákony, říká o právní džungli Baxa

Josef Baxa

Termín právní džungle používají advokáti a soudci už několik let. Přesto politici a úředníci chrlí další a další zákony a novely, kterým dnes už jen málokdo dokáže rozumět.

I to teď svým způsobem řeší rozebíraný zákon, který v případě úspěchu zavede takzvaný informativní přehled veřejnoprávních povinnosti. V jednoduché tabulce na závěr toho kterého legislativního díla si tak bude moci každý přečíst, zda se ho nějak dotýká a zda musí kvůli novému zákonu dělat něco jinak než doposud. Tabulka počítá rovněž s tím, že povinnosti rozliší pro právnické, fyzické a podnikající fyzické osoby.

Jistě, ani pokud Senát tento návrh zákona schválí, prezident jej následně podepíše a nový předpis tak vyjde ve Sbírce zákonů, nebude všespásný. Už jen proto, že bude platit jen do budoucna a s nepřehlednou masou současných právních pravidel nic moc neudělá.

Pořád je ale lepší něco než nic. Nezdá se totiž, že by se do budoucna mělo přijímat méně zákonů než nyní. Takto by alespoň mohly být srozumitelnější a tím snad i pro jejich uživatele, tedy všechny lidi v České republice, přístupnější. 

Autor je zástupce šéfredaktora serveru Info.cz

autor: Jan Januš
Spustit audio

Související