Jan Januš: Pavel Zeman by mohl nahradit v čele Ústavního soudu Rychetského. Musí ale počkat na jiného prezidenta

3. červenec 2021

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman teď přemýšlí, co a jak dál. I když jej nyní čeká po náročných více než deseti letech v čele veřejné žaloby určité volno, co do svého zařazení zůstává na Nejvyšším státním zastupitelství, a to jako jeden z řadových státních zástupců.

Stav to není dlouhodobě ideální. I když možný, jak ukazuje už téměř tříleté soudcování dřívějšího výrazného předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy na té stejné soudní stolici.

Čtěte také

Vždycky je ale lepší, když jde bývalý šéf o dům dál, a pokud se osvědčil, také o něco výše. Pavla Zemana můžeme za některé věci kritizovat, připomeňme zejména jeho nestandardní vstupování do živého případu v takzvané czerninské kauze a jeho následující nedůstojné mlžení nebo neúspěchy veřejné žaloby v řadě rozjetých velkých politických kauz.

I přesto ale celkově zůstává jeho práce pro stát záslužnou a byla by škoda, kdyby ji stát nevyužíval i nadále. Pokud se tedy samozřejmě neukáže, že jeho případné kárné prohřešky byly tak závažné, že by to nebylo možné.

Zemanova dřívější ambice

Bývalému nejvyššímu státnímu zástupci je 48 let, co do sil je na vrcholu kariéry a má před sebou minimálně ještě dvě dekády plného pracovního života. Člověka, který byl nejdéle sloužícím šéfžalobcem v českých dějinách, nejspíše dlouhodobě neuspokojí řadové místo, i když na vrcholu veřejné žaloby, a nezůstane v něm do důchodu. Jistě dostává a dostane nabídky ze soukromé sféry.

Čtěte také

Bezesporu by byl skvělou posilou pro některou z největších advokátních kanceláří. Mohl by se zde věnovat velmi lukrativním oblastem, jako jsou třeba prevence trestní odpovědnosti, a tedy i páchání trestné činnosti firem, nebo naopak soukromé vyšetřování nepravostí, kterých se kupříkladu v některých velkých korporacích dopouštějí jejich zaměstnanci. 

Pavel Zeman by pak vydělával možná i třikrát víc než jako nejvyšší státní zástupce, měl k sobě podobný aparát, zajištěný kompletní servis, zbavil by se dosavadních tlaků a nepříjemností. Nechce se mi ale věřit, že by takto otočil a něco takového ho vnitřně uspokojovalo. Začal by totiž dělat opak toho, čemu zasvětil svůj dosavadní profesní život. 

Na Západě by možná získal profesorské místo na prestižní univerzitě. V českých poměrech by ale jeho příjem klesl takovým způsobem, že pro plnou akademickou kariéru by se v jeho případě rozhodl jen málokdo. A tak by bylo pro Pavla Zemana a zároveň i pro stát nejlepší, aby dřívější šéfžalobce dál pracoval pro něj. Třeba na určité mezinárodní misi.

Čtěte také

To byla ostatně i Zemanova dřívější neskrývaná ambice. Loni se ucházel o post soudce Evropského soudu pro lidská práva, ve výběrovém řízení na ministerstvu spravedlnosti ale neuspěl tak, jak by bylo třeba. Co tedy místo velvyslance u některé z mezinárodních organizací? Nebo angažmá u rodící se evropské žaloby?

Logický by byl rovněž Zemanův přesun do české justice, mohl by se stát například soudcem Nejvyššího soudu nebo soudcem Ústavního soudu – a jak se před lety také spekulovalo, třeba i nástupcem Pavla Rychetského v jeho čele.

To ale až za jiného prezidenta, Miloš Zeman jej do takovéto funkce z osobních důvodů nepustí. Ale jak už zaznělo, Pavlu Zemanovi ještě není ani padesát, a tak nemusí úplně chvátat. Každopádně by ale byla škoda, kdyby zanevřel na stát a stejně tak ten na něj.

Autor je šéfredaktor magazínu Lawyers & Business

autor: Jan Januš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.