Jan Fingerland: Učinit Mexiko opět velkým

2. červenec 2018

Strašidlo boje proti establishmentu dorazilo až do Mexika. Muž, který v prezidentských volbách stanul proti kandidátům ztučnělých stran, přesvědčivě vyhrál hned v prvním kole. Doba prostě přeje černým koňům.

López Obrador přitom není v politice nováčkem. Už v letech 2006 a 2012 kandidoval v prezidentských volbách, letos konečně zvítězil v čele vlastní levicové koalice. Mezitím byl dlouholetým starostou města México, které má samo o sobě skoro tolik obyvatel, jako celá Česká republika.

Sám sebe ovšem chápe jako bojovníka proti establishmentu, obě hlavní mexické politické strany označil za „mocenskou mafii“. Teď dostal šanci, aby takříkajíc učinil Mexiko opět velikým. Co by to mohlo znamenat v praxi?

Korupce nebo násilí?

Jedním z jeho hlavních hesel je boj proti korupci. Mexiko je na 135. místě ze 180 v míře korupce, je to hodně špatné i v rámci ne zcela vzorné Latinské Ameriky.

Park přátelství je poslední místo, kde se mohou setkávat rozdělené mexické rodiny

Rodiny se scházejí u hraničního plotu mezi Spojenými státy a Mexikem

V jihozápadním cípu Kalifornie, na břehu Tichého oceánu mezi americkým městem San Diego a mexickou Tijuanou, se nachází Park přátelství. Je to místo, kde se doposud mohou setkávat rodiny rozdělené pomyslnou i reálnou zdí mezi Spojenými státy a Mexikem.

Korupce přitom není v Mexiku nic nového, ale podle průzkumů se zdá, že Mexičané ji vnímají palčivěji než dříve. I to je důvod, proč López Obrador tentokrát zvítězil. Zatím plánuje prověřit některé velké kontrakty a o velkých zakázkách chce v budoucnu vést debatu na půdě parlamentu.

Mexiko je zemí násilí. Jen během víkendových voleb zahynulo asi 50 kandidátů a dalších osmdesát stranických pracovníků. V celém Mexiku v loňském roce bylo zavražděno 25 tisíc lidí. Tyto vraždy většinou zůstávají nevyřešeny, vrazi mají tedy vysokou šanci, že nebudou ani potrestáni, a dobře to vědí.

López Obrador vyvolal odpor, když slíbil, že budou „abrazos, no balazos“, tedy objetí místo přestřelek, a když navrhl rozsáhlou amnestii. Nakonec jí hodlá omezit jen na farmáře, kteří se zapojili do pěstování rostlin používaných pro narkovýrobu. Plánuje i větší důslednost, například každodenní schůzky bezpečnostního kabinetu.

Situace bude vyžadovat nejen důslednost, ale i vynalézavost. Válka proti drogám, kterou vyhlásili Obradorovi předchůdci, vedla k ještě většímu počtu vražd, protože se kartely rozdělily a začaly bojovat mezi sebou.

Když růst neroste

Jan Fingerland: Proč Amerika práskla dveřmi

Spojené státy opouštějí Radu OSN pro lidská práva

My jsme vás varovali. Tak by se dala shrnout poselství americké zástupkyně při OSN, když vysvětlovala, proč Spojené státy opouštějí Radu OSN pro lidská práva.

V pozadí jevů, jako jsou drogové kartely a gangy, však leží ještě hlubší problém. A to je nedostatečná síla ekonomiky. Její další rozvoj má dvě podmínky – rozumnou hospodářskou politiku a co nejlepší vztahy se Spojenými státy, hlavním obchodním partnerem Mexika.

Budoucí prezident v kampani hodně sliboval, například dvojnásobné penze. Po zvolení a otřesu domácí měny už začal ubírat. Již stačil prohlásit, že nehodlá znárodňovat firmy, nezvýší daně, nebude zasahovat do činnosti centrální banky a ponechá plovoucí kurz měny. Věří prý také v sytém oddělení mocí ve státě. Přízrak Venezuely se vznáší i nad mnohem větším Mexikem.

Trumpův bratranec

Pro další rozvoj musí udržet co nejlepší vztahy se Spojenými státy, paradoxně se nyní tento levicový bojovník proti establishmentu a nelítostnému kapitalismu hlásí k bezcelní zóně s USA a Kanadou halasněji než jeho kolega Trump.

Jan Fingerland

López Obrador během kampaně prý získal pár procent hlasů díky zanícené kritice prezidenta Trumpa a jeho urážlivé rétorice, včetně slibu, že americkému prezidentovi ukáže, kde je jeho místo.

Mexiko je pochopitelně dotčeno Trumpovým slibem o zdi, kterou mají Mexičané sami zaplatit, tím, jak mluví o lidech migrujících na sever a internací dětí internovaných migrantů.

Ovšem problémy, které nový prezident Mexika slibuje vyřešit, jsou přesně tím důvodem, proč se chce tolik jeho spoluobčanů dostat na opačnou stranu společné hranice, do té strašné, sociálně necitlivé a rasistické Ameriky. López Obrador jen tyto problémy popisuje z druhé strany než Donald Trump.

Spustit audio