Jan Fingerland: Sorosův stín nad Vídní

28. květen 2019

V politické bouři, která se žene Rakouskem, hraje úlohu strašáka izraelský podnikatel Tal Silberstein. To zneklidňuje rakouské Židy, ale nejen je.

Jméno Tal Silberstein je v rakouské politice skoro stejně zdomácnělé, jako Goerge Soros v té maďarské, a někteří politici ho používají k naprosto stejným účelům.

Robert Schuster: Kurzův vabank s předčasnými volbami

Strache se v tajně pořízeném rozhovoru vyznal ze sympatií k tomu, jak získal úplnou kontrolu nad státem Viktor Orbán v Maďarsku.

Od minulého víkendu mají Rakušané jednu jistotu: Kromě eurovoleb za několik dní budou letos volit ještě jednou, a to do celostátního parlamentu.

Silberstein je politický poradce a podnikatel, který si vysloužil jméno před dvaceti lety, když si ho pro svou úspěšnou kampaň najal Ehud Barak, izraelský politik, který shodou okolností právě pobývá v Praze. Silbersteina si proto v roce 2017 jako experta na volební strategii najali také rakouští sociální demokraté.

Brzy se s ním ale rozloučili, protože se o některé jeho činnosti začala zajímat izraelská policie, konkrétně šlo o praní špinavých peněz a korupci. Krátce poté se v rakouských médiích objevily zprávy, že Silberstein stojí za falešnými facebookovými účty, které měly očernit tehdy stoupající hvězdu rakouské politiky, Sebastiana Kurze, oponenta sociálních demokratů.

Příruční zloduch

Jméno Tala Silbersteina se proto v politické debatě stalo synonymem problematických politických postupů a machinací. Potíž je, že se mnohé z vyjádření na adresu tohoto jistě problematického pána až příliš podobaly tradičním antisemitským útokům. A to nejen proto, že zrovna Silbersteinovo jméno znělo tak židovsky.

Robert Schuster: Rakouským lidovcům vyhrála eurovolby „značka Kurz“

Sebastian Kurz

Pokud by bylo možné považovat volby do Evropského parlamentu v Rakousku jako neoficiální plebiscit o kancléři Sebastianu Kurzovi, potom je jeho výsledek jednoznačný.

Například levicový politik Peter Pilz prohlásil, že jeho největším cílem je učinit rakouskou politiku „Silberstein-frei“ – což se podobalo nacistickému volání po tom, aby Evropa byla judenfrei, tedy bez Židů. I sám Kurz označil volby v roce 2017 za „referendum o tom, jestli chceme mít v Rakousku Silbersteiny“.

Nyní, o dva roky později, uprostřed aféry kolem šéfa strany Svobodných Stracheho, se Silbersteinovo jméno vynořilo znovu. Tajně natočený záznam Stracheho rozhovoru na Ibize byl okamžitě spojován se Silbersteinem a opět je jeho jméno chápáno jako ekvivalent politického čachrářství, a – jak alespoň tvrdí některé hlasy – s jasnými antisemitskými náznaky.

Opět se bojuje proto „Silbersteinovým metodám“, ačkoli podle všeho nemá tento politický podnikatel s tajnými nahrávkami Stracheho nic společného. Silbersteinovo jméno se také znovu a znovu objevuje v souvislosti s dalšími citlivými tématy rakouské politiky, jako je třeba projekt na stavbu nové mešity ve Vídni, úpravy délky pracovního týdne nebo mobilizace odborů proti vládě – opět bez jakéhokoli Silbersteinova přičinění.

Silberstein & Soros

Proto je také používání Silbersteinova jména jako synonyma problematických postupů srovnáváno s útoky na George Sorose, kterými proslul zejména maďarský premiér Orbán, který Sorose úspěšně viní z kdečeho.

Ivan Štern: Za vyhrané volby po zásluze potrestaný kancléř Kurz

Sebastian Kurz

Původně hlasování o nedůvěře navrhla strana jménem Jetzt (Nyní), radikálně levicový odštěpek strany Zelených.

Ostatně démonizace Sorose se ujala i u nás, zejména v některých okrajových médiích nebo na proruských stránkách. Soros jako svého druhu nadávka se užívá i v rakouské politice, zejména ve straně FPÖ, tedy té, která nyní doplatila na tajné nahrávky.

Silbersteina jako polemický pojem používá i sám Sebastian Kurz, ačkoli se dříve pod vlivem některých židovských hlasů uvnitř lidové strany omluvil za některé své formulace z roku 2017 a ačkoli se dosud prezentoval jako bojovník proti rasismu a odpůrce protiizraelského tónu, který se v evropské politice stále více prosazuje. Dříve se ohradil i proti útokům na Sorose, jehož Středoevropskou univerzitu, vypuzenou z Budapešti, dokonce pozval do Vídně.

Jan Fingerland

Podle kritiků současné rakouské politiky se z postavy Tala Silbersteina stala novodobá inkarnace nebezpečného Žida, který z pozadí tahá nitky a využívá společnost pro své sobecké účely, vlastně nová obdoba Žida Süsse. Problém by to byl v každé zemi, ale specificky Rakousko hraje v historické vzpomínce na antisemitské štvaní zvláštní úlohu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio