Ivan Štern: Za vyhrané volby po zásluze potrestaný kancléř Kurz

28. květen 2019

Původně hlasování o nedůvěře navrhla strana jménem Jetzt (Nyní), radikálně levicový odštěpek strany Zelených.

Její zakladatel Peter Pilz po skandálu s videem z Ibizy, z něhož bylo zřejmé, že vicekancléř Strache je ochoten pro získání voličských hlasů spojit se i s ruským oligarchou, prohlásil, že nemůže odejít jen sám Strache. Musí i jeho koaliční partner, kancléř Kurz. 

Robert Schuster: Rakouským lidovcům vyhrála eurovolby „značka Kurz“

Sebastian Kurz

Pokud by bylo možné považovat volby do Evropského parlamentu v Rakousku jako neoficiální plebiscit o kancléři Sebastianu Kurzovi, potom je jeho výsledek jednoznačný.

Pilz měl správně za to, že návrh vyslovit vládě nedůvěru podpoří i dosavadní Kurzův koaliční partner Freiheitlichen, což Češi obvykle překládají jako „Svobodní“. Věřil nadto, že se přidají i sociální demokraté. Přepočítal se jen v liberálech.

Po propuknutí skandálu s videem kancléř Kurz, Původně odhodlán ukázat koaličnímu partneru dveře, poněkud přibrzdil. Jeho sympatie si přesto nezískal. Musel se totiž poroučet vicekancléř Strache, nakonec i jeho stranický kolega, ministr vnitra Kickel. O něm Kurz zcela správně usoudil, že by pokušení z pozice ministra pokusit se ovlivnit vyšetřování aféry ve prospěch své strany podlehl.

Vládu obměnit ale hodlal. Do konání předčasných zářijových voleb do Národní rady, jak se zde říká parlamentu, ji po dohodě s prezidentem Van der Bellenem zamýšlel doplnit nestranickými odborníky. 

Kurz vytvoří většinu

To, že Kurzova vláda bude muset podstoupit v parlamentu hlasování o důvěře, bylo jasné už před evropskými volbami. Zdálo se ale, že hlasování dopadne v kancléřův prospěch zejména po tom, co lidovci, jeho strana, jasně a s náskokem vyhráli evropské volby. 

Robert Schuster: Kurzův vabank s předčasnými volbami

Strache se v tajně pořízeném rozhovoru vyznal ze sympatií k tomu, jak získal úplnou kontrolu nad státem Viktor Orbán v Maďarsku.

Od minulého víkendu mají Rakušané jednu jistotu: Kromě eurovoleb za několik dní budou letos volit ještě jednou, a to do celostátního parlamentu.

Do věci se ale v pondělí ráno obuli sociální demokraté. Jejich předsedkyně Rendi-Wagnerová během debaty před hlasováním řekla, že si kancléř Kurz důvěru nezaslouží hlavně za jeho „nestydatý, nezkrotný a nezodpovědný tah k moci“. Ve skutečnosti, jak naznačil sám kancléř bezprostředně po hlasování, sociální demokraty vyděsily nedělní volební výsledky. 

Vysoká nadpoloviční volební účast a samotné výsledky hlasování nabízejí spolehlivý předpoklad, že zářijové volby do parlamentu proběhnou v témže duchu. Prostý aritmetický součet stávajících zisků lidovců, zelených a liberálů napoví, dopadnou-li volby na podzim podobně jako nynější evropské, že Kurz se zmíněnými stranami vytvoří v parlamentu pohodlnou středopravou většinu. Sociální demokraty naopak odsoudí, aby se dál trápili v opozici nad otázkou, proč voliče jejich politika nebere.

Vyslovení nedůvěry Kurzovi je podle mého Pyrrhovým vítezstvím rakouských socialistů. 

Ivan Štern

Mohou být alespoň pyšní na jedno prvenství. Poprvé v poválečných dějinách 2. rakouské republiky se právě jim zdařilo úspěšně vládě vyslovit nedůvěru. Sláva to ale bude pouze podobná té Herostratově z Efesu. 

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio