Jan Fingerland: První prezidentka v Severní Americe. Tedy v Mexiku

4. červen 2024

Claudia Sheinbaumová byla jasnou většinou hlasů zvolena prezidentkou Mexika. A tedy vlastně vůbec první prezidentkou na severoamerickém kontinentě, protože Spojené státy zatím žádnou ženu v čele státu neměly a Kanada si dopřála pouhou premiérku, nepočítáme-li královnu. Kam Mexiko s novou hlavou státu zamíří?

Čtěte také

Skutečnost, že v čele Spojených států mexických stane žena, je nezanedbatelný milník. Tím spíše, že hlavní oponentkou vítězky byla také politička, Bertha Xóchitl Gálvezová. Obě opakovaně mluvily o důležitosti ženských političek ve společnosti s machistickou kulturou a také zemi, kde každý den zemře násilnou smrtí jedenáct žen. 

Společné měly i to, že obě měly za sebou před vstupem do politiky vlastní úspěšné kariéry, jedna jako vědkyně, druhá jako podnikatelka, a obě se angažovaly na viditelných místech v lokální politice – totiž přímo v hlavním městě.

Podobné a jiné

Sheinbaumová byla úspěšnou primátorkou Mexico City, Gálvezová byla starostkou jedné ze čtvrtí tohoto města. A v neposlední řadě vystupují z řady svým původem. Poražená Gálvezová má indiánské kořeny, Sheinbaumová zas východoevropské židovské, její prarodiče pocházejí z Litvy a Bulharska.

Čtěte také

Gómezová však během kampaně Sheinbaumovou ostře kritizovala, mimo jiné ji označovala za pouhou loutku dosavadního výrazného prezidenta Lópeze Obradora. Sheinbaumová skutečně politicky vyrostla jako jeho chráněnka a kandidovala mimo jiné proto, že Obrador už o druhé šestileté období podle ústavy nemohl znovu usilovat.

Jejím úkolem tedy bude mimo jiné ukázat, že stojí na vlastních nohou. Dosavadní prezident sice uvedl, že odchází do ústraní na svou farmu, ale tomu málokdo věří, protože jeho strana nadále bude mít většinu v parlamentu.

Obrador byl obviňován z narcismu, narušování nezávislosti státních institucí a populismu. Současně je ale velmi oblíbený kvůli sociálním programům, které zavedl. Většinou se jednalo o pomoc pro chudší vrstvy, od studentských grantů po státní penzi.

Čtěte také

Lidé jako Gálvezová tvrdí, že stát za Obradora rozhazoval spoustu peněz, aniž by ho zajímala efektivita. Ovšem tyto programy však byly natolik populární, že nikdo z protikandidátů si netroufal mluvit o jejich úplném zrušení.

Sheinbaumová se k Obradorovi hlásí, analytik časopisu The Economist ji označuje za nacionalistku a ideoložku. Ale možná se od svého předchůdce a učitele i mírně distancuje, když metaforicky mluví o stavbě druhého patra. Přebírá od něj totiž také řadu politických dluhů.

Odčinění úspěchů

Jedním je obrovská zločinnost, zejména násilná, především ze strany ozbrojených gangů. Jen v souvislosti s těmito volbami byly zavražděny desítky lidí. V některých oblastech pouhá kandidatura na místní úrovni znamená ohrožení na životě.

Čtěte také

Sheinbaumová byla jako starostka Mexiko City při snížení tamní kriminality velmi úspěšná, ale i její tým připouští, že na národní úrovni nemusí stejné recepty fungovat. Snížení zločinnosti na prvním místě slibovala i poražená Gálvezová. Obrador prý vůči gangům zaujímal nepochopitelně laxní postoj.

Pak je tu potenciál spolupráce se Spojenými státy, který podle některých ekonomů Obrador nevyužil tak, jak bylo možné. Za Donalda Trumpa byla podepsána nová dohoda o volném obchodu s USA a Kanadou, která sice vedla k novým investicím, ale jen od již přítomných firem, mnoho nových se nalákat nepovedlo.

Mexiko i tak vystřídalo na pozici největšího obchodního partnera USA Čínu. Jenže to bylo i díky tomu, že Číňané začali Mexiko využívat k obcházení amerických cel a to se může Mexiku nakonec vymstít, zejména v případě zvolení Donalda Trumpa.

Jan Fingerland

Z hlediska Spojených států je přinejmenším stejně palčivý problém migrantů přicházejících přes mexicko-americkou hranici. Tato otázka ostatně sehraje významnou úlohu i v letošních amerických prezidentských volbách.  

Pašeráctví lidí, ale také pašeráctví syntetických drog, které každoročně v USA zabijí desítky tisíc lidí, je něco, co 130milionové Mexiko a jeho severního souseda rozděluje – ale i spojuje.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio