Jan Fingerland: Palestinská vláda pro dobu, o níž nikdo nic neví

21. březen 2024

Palestinská autonomie bude mít nového premiéra, a brzy možná i novou vládu. Tento krok má mnoho věcí vyřešit a současně vytvoří nové problémy.

Za jiných okolností by svět výměnu na pozici palestinského premiéra příliš nevnímal. Nejen proto, že světová média nesledují podrobně vnitropalestinskou politiku, ale i proto, že nový premiér Muhammad Mustafá se v mnohém podobá svému předchůdci Muhammadu Ištajjovi.

Čtěte také

Oba jsou šedesátníci, technokraticky založení politici s ekonomickým vzděláním a zázemím. Například Mustafá byl už dříve vicepremiérem a šéfem vládního investičního fondu.

Tito odborníci zajišťují chod samosprávy – totiž té na Západním břehu Jordánu – pod prezidentem Mahmúdem Abbásem, a to aniž by tím Abbáse nějak mocensky ohrožovali. Mustafá se od svého předchůdce liší v tom, že není spjat s vládní stranou Fatah, ale vystupuje jako „nezávislý“.

Staronový člověk

Čtěte také

Ištajja rezignoval v únoru s odvoláním na, jak uvedl, „bezprecedentní eskalaci násilí“. Ve skutečnosti je pravděpodobnější, že výměna na tomto postu je vyvolána tlakem ze strany Spojených států.

Tak, jak Američané tlačí na Izraelce, až po bod, že vůdce demokratické většiny v Senátu Chuck Shumer volá po odstranění Netanjahua, vykonávají méně viditelný tlak i na palestinskou stranu – totiž tu na Západním břehu, vládnoucí pod hlavičkou Fatahu, Organizace pro osvobození Palestiny a Palestinské samosprávy.

Američané vidí, že autonomie trpí dlouhodobě neefektivitou a korupcí, což jsou rysy, které přispěly k jejímu oslabení tváří v tvář konkurenčnímu Hamásu v Gaze. Teď chce ale Biden vidět nějaký pohyb a připravenost struktur Palestinské autonomie převzít případně odpovědnost za Gazu, až nastane čas.

Čtěte také

O připravenosti Abbásových institucí převzít moc, vykonávat ji, a navíc získat loajalitu Gazanů však je možné s úspěchem pochybovat. Přesto Mustafá ve svém programovém prohlášení už představil plány na poválečnou obnovu Gazy.

Sestavování kabinetu bude trvat ještě nějakou dobu, a vlastně skoro vše bude záviset na tom, jak dopadne válka, tedy mimo jiné zda vůbec Izraelci odstaví Hamás v Gaze od moci, anebo ne.

Vláda versus vláda

Proti zapojení Palestinské autonomie do správy Gazy je izraelský premiér Netanjahu, který by chtěl moc předat do rukou jiných, dosud neangažovaných palestinských a arabských osobností a institucí. Ty ale nejsou o nic více k dispozici než zatím nesestavená nová vláda Palestinské autonomie.

Jan Fingerland

V souvislosti s Mustafovým jmenováním se odehrála ještě jedna roztržka. Hnutí Hamás se ohradilo proti tomuto kroku, protože s ním nebyl konzultován a vlastně s účastí Hamásu nijak nepočítá. Hamás, pravděpodobně opodstatněně, jmenování Mustafy chápe jako plán Fatáhu převzít moc na jeho úkor.

Mezi oběma hnutími se tak odehrála veřejná hádka o tom, kdo zrazuje palestinskou jednotu a kdo způsobil současnou katastrofální situaci. To vše značně ztěžuje perspektivy společné vlády a komplikuje situaci nejen Palestincům, ale i Američanům, kteří by potřebovali, aby se palestinská politika konsolidovala a umožnila další rozvoj – až bude po válce.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio