Jan Fingerland: Kanada a její muslimové

30. leden 2017

Québec truchlí za mrtvými. Zatím není zcela jisté, zda se jednalo o útok nemuslimů, kteří nenávidí muslimy, a nebo muslimů, kteří nenávidí jiné muslimy. V obou případech by se jednalo o paradox, protože zatím se Kanada zdála jako země muslimům zaslíbená.

Premiér Justin Trudeau čin okamžitě odsoudil a prohlásil, že muslimové jsou důležitou součástí tkaniva kanadské společnosti. Podobně se vyjádřil i předseda québecké vlády a také starosta města.

Trudeau také otevřeně kritizoval Trumpův čerstvý „protimuslimský“ výnos a zasadil se o to, aby jeho země přijala během jednoho roku 40 tisíc uprchlíků ze Sýrie. Celkově by jen za letošek mělo do Kanady přijít legálně 300 tisíc imigrantů, z toho 40 tisíc uprchlíků.

Kanada muslimy vítá, nebo je přinejmenším neodrazuje. Žije tam proporčně mnohem více muslimů než v sousedních Spojených státech: oproti americkému jednomu procentu je to třikrát až čtyřikrát tolik. Muslimská populace také rychle roste, v roce 1980 tu nežilo ani sto tisíc muslimů, nyní je to asi patnáctkrát tolik. Typický kanadský muslim je tedy přistěhovalec nebo potomek přistěhovalců.

Kanadští muslimové mají také vyšší porodnost oproti ostatní populaci a jejich počet tedy narůstá i kvůli tomuto faktoru. V současné době je islám nejrychleji rostoucím vyznáním v zemi a po křesťanství druhým nejvíce rozšířeným – muslimů je nyní v Kanadě více než hinduistů nebo Židů.

Jednota v různosti

Podobně jako v mnoha jiných případech je však i v případě kanadské muslimské komunity sporné mluvit o kanadském islámu jako o jednolitém celku. Kanadští muslimové přicházeli v uprchlických vlnách a uchovávají si i svou národní identitu - ať už to byli uprchlíci před libanonskou občanskou válkou v 70. a 80. letech, nebo třeba bosenští uprchlíci z 90. let, kteří tvoří výraznou část muslimské komunity v Kanadě.

Kanadský premiér Justin Trudeau

Tak jako jinde, i v Kanadě se většina hlásí k sunnitskému islámu, ale šíitský islám je nadproporčně zastoupen. Země se stala také významným centrem ahmadíjovské sekty, která je v řadě muslimských zemí považována za heretickou a její přívrženci jsou pronásledováni. Největší kanadská mešita, která leží v Calgary, patří právě tomuto hnutí. Jejího otevření se před lety účastnil i tehdejší kanadský premiér Stephen Harper.

Tato rozmanitost kanadského islámu se projevuje i v praxi. Mezi výrazné představitele komunity patří tak odlišní lidé, jako hráč NHL Nazem Kadri, momentálně hrající za Toronto Maple Leafs, ale také islámský radikál Bilál Philips, kvůli jehož knize Základy tauhídu dokonce česká policie v roce 2014 provedla v Praze dvě razie.

V roce 2014 zažila Kanada dva útoky motivované extrémním islámem. Naopak muslimové si stěžují, že kanadské instituce neberou nenávist vůči muslimům dostatečně vážně. Právě před mešitu v Québecu vloni kdosi umístil prasečí hlavu. Podle jedné z tamních věřících dostávala komunita nenávistné vzkazy.

Přesto všichni věří, že krvavý útok z nedělního večera je jen izolovaným incidentem. Na takové závěry je však příliš brzy.

Spustit audio