Jan Fingerland: Jemenská hydra aneb Pokus o průlom

5. květen 2014

Vojensko-zpravodajská zkušenost praví, že v okamžiku, kdy armády začnou vyzdvihovat počty zabitých nepřátel, snaží se ve skutečnosti zakrýt taktický neúspěch. Také nyní jemenská armáda hovoří o desítkách mrtvých nepřátel z řad Al Kajdy, ale na definitivní soud nad výsledkem současné operace je třeba ještě počkat.

Jaké operace? Jde o pokus jemenské vlády prolomit situaci, která tuto zemi tíží už mnoho let. Na jihu Jemenu se drží zdejší odnož Al Kajdy, považovaná za jednu z nejnebezpečnějších. Využívá toho, že Jemen je velmi rozvrácená země s velmi slabou vládou a spolu se spojenci z místní organizace Ansar Aš Šaría z Jemenu udělala alternativní základnu pro nyní již globalizovanou Al Kajdu působící na několika kontinentech.

Na jih Arabského poloostrova se přesunuli nejen islamisté ze Saúdské Arábie, kteří byli odtud vytlačeni systematickým úsilím saúdských orgánů, ale také sem přišli extremisté z řady dalších států včetně Afghánistánu. Území, které Al Kajda do nějaké míry ovládá, sahá až k Adenu.

Jemenská armáda proto před necelým týdnem zahájila masivní ofenzivu proti Al Kajdě právě na jihu poloostrova. Již před dvěma týdny také během náletů a útoků amerických bezpilotních letounů zahynulo údajně asi pětapadesát islamistických bojovníků. Zpětně se ukazuje, že šlo zřejmě o přípravu na ofenzivu těchto dnů.

Armáda dokonce provedla testy DNA ostatků zabitých, aby zjistila, koho se jí podařilo zasáhnout, a vydala prohlášení, že usmrtila „vůdce“ Al Kajdy v Jemenu. Není ale zřejmé, zda se jedná o velitele Násira Al Wuhajšího nebo experta na výrobu výbušnin Ibrahima Al Asirího, o které šlo jemenské armádě především – a nejen jí.

Čtěte také

V sobotu státní agentura vydala prohlášení, že mezi zabitými byl Abú Islám Al Šajšání, čečenský islamista, který prý hrál v řadách jemenské Al Kajdy významnou roli.

Šajšání však není co do národnosti výjimkou, mezi příslušníky jemenské Al Kajdy jsou lidé z mnoha zemí, od Somálska přes Uzbekistán až po Čečensko nebo Afghánistán. Podle jemenských úřadů je mezi bojovníky Al Kajdy dokonce většina cizinců, včetně islamistů ze západní Evropy.

Jemenská armáda před necelým týdnem zahájila masivní ofenzivu proti Al Kajdě na jihu poloostrova

Současná operace se odehrává v hornaté oblasti Al Mahfad, kde se jemenská Al Kajda ukrývá. Není to náhoda. Islamisté se na jihu Jemenu prosadili zejména v období bojů kolem osudu prezidenta Sáliha, proti němuž se zdvihla jemenská varianta arabského jara. V roce 2012 se jemenské armádě podařilo s podporou amerických bezpilotních letounů vytlačit Al Kajdu z měst do zmíněné hornaté oblasti Al Mahfadu, kde se bojuje nyní.

Zatím tedy není zřejmé, zda je současná operace dlouhodobě účinná, i když se místní lidé shodují, že tak masivní nasazení jemenské armády ještě neviděli. Možná ještě zásadnější je informace, že se vojenského zásahu účastní příslušníci kmenových milicí, tedy místní lidé, kteří se chtějí Al Kajdy zbavit.

Když před několika dny ve Spojených státech vydali zprávu o globálním terorismu, její autoři konstatovali, že jádro Al Kajdy, sídlící v Pákistánu, je značně oslabeno. O to silnější jsou ovšem výhonky Al Kajdy jinde. Tam jsou operativně nezávislejší a také mnohem agilnější než dříve.

Situace v Jemenu je učebnicovým příkladem vývoje Al Kajdy. Ozbrojený boj proti Al Kajdě marný není. Úplné vykořenění Al Kajdy se však v Jemenu ani jinde neobejde bez vyřešení ekonomických, politických a náboženských chorob, které daly této organizaci šanci vyrůst a zakořenit.

Spustit audio