Jan Fingerland: Daleko od Moskvy aneb Pohyb na Dálném východě

2. září 2014

Při pohledu z Evropy se hlavní světové dění odehrává na Blízkém východě nebo na Ukrajině. Stranou naší pozornosti vzniká nový zájmový blok ve východní Asii. Zatím posledním dějstvím tohoto procesu je právě skončená návštěva indického premiéra v Japonsku.

Snad stojí za připomenutí, že Japonsko a Indie představují dohromady téměř čtvrtinu lidstva. A také odpovídající ekonomický výkon, i když Indický svaz je stále zemí s obrovskými kapsami chudoby a zaostalosti, zatímco Japonsko – navzdory dlouhodobému otálení – patří k nejrozvinutějším zemím světa.

Právě to bylo důležitým tématem jednání premiéra Nárendry Módího, teprve nedávno zvoleného, s jeho japonským protějškem. Komparativní výhody obou států jsou zřejmé.

Japonsko může dát indické ekonomice své know how a zároveň těžit z tamní laciné pracovní síly. Proto je cílem právě uzavřených dohod zdvojnásobit japonské investice v Indii z již nyní gigantických dvou miliard dolarů ročně.

Čtěte také

Japonsko má také eminentní zájem na vzácných zeminách, které se v Indii těží. Mnohé z těchto surovin jsou klíčovým vstupem při výrobě elektroniky, protože obsahují těžko dostupné chemické prvky. Vzácné zeminy jsou opravdu vzácné, a není to vždy jen otázka ceny, ale i jen prosté dostupnosti.

Japonsko se chce vymanit ze závislosti na dovozu této suroviny z Číny, a proto nyní uzavřelo dohodu s Indií s tím, že asi pětinu své spotřeby bude dovážet právě odtud.

Indický premiér Nárendra Módí na návštěvě v Japonsku

Tím jsme se dostali k druhé, možná ještě podstatnější stránce japonsko-indické spolupráce. Ta se totiž týká bezpečnosti obou států. V Tokiu i Novém Dillí se totiž stále více obávají ambicí, které má Čínská lidová republika.

V tomto pořadu jsme již opakovaně hovořili o obavách zemí zejména v oblasti Jihočínského moře, jako jsou Filipíny, Vietnam, ale i Malajsie a další.

Nelibost nad některými čínskými kroky však dává najevo i Indie, která je miliardovou jadernou velmocí a samozřejmě i Japonsko, které vede s Čínou spor o některé ostrovy, ale také o výklad společné minulosti.

Čtěte také

Tokio v posledním roce začalo přehodnocovat některá svá tabu, od zvyšování vojenského rozpočtu až po zrušení zákazu nasazovat japonské jednotky mimo území Japonska.

Módího návštěva na ostrovech měla zcela zřetelný strategicko-bezpečnostní rozměr namířený proti Číně.

Japonský premiér Šinzó Abe

Indie například získala od Japonska příslib, že uvolní některé vojenské technologie a jednalo se také o již rozběhnutém dovozu japonských hydroplánů pro účely indické armády. Japonsko a Indie proto nyní také budou pořádat společná námořní cvičení, částečně za účasti amerického námořnictva.

Připomeňme, že Američané dnes jednají o bezpečnostní spolupráci i s takovými zeměmi, jako je Vietnam. Indii a Japonsko však spojuje nejen obava z Číny, ale i to, že se jedná o relativně stabilní demokracie.

Pozornost si zaslouží i jednání v oblasti jaderných technologií. Během Módího návštěvy však nebyla jednání dokončena, protože Japonsku se nedostalo od indických partnerů některých záruk, která Tokio požadovalo.

Čtěte také

To však nic nemění na tom, že ve východní Asii se nově rozdávají karty, a to většinou s ohledem na čínskou politiku.

Zatímco Rusko, které získalo v posledním půlroce pozornost, je zemí technologicky, demograficky i ekonomicky na dlouhodobém sestupu, o Číně se to říci nedá.

A pokud se na Dálném východě bude něco dít, bude se odehrávat právě mezi Čínou a jejím okolím. A projeví se to nejen na cenách mobilních telefonů, ať už se součástky do nich budou vyrábět ze vzácných zemin těžených v Indii, Číně nebo kdekoli jinde.

Spustit audio