Jan Bednář: V americké politice se dostávají do popředí ženy

8. srpen 2018

Úterní primárky ve čtyřech amerických státech – Kansasu, Michiganu, Missouri a Washingtonu – potvrdily pozoruhodný trend americké domácí politiky, v níž se stále výrazněji angažují ženy. Rekordní počet žen totiž kandiduje na funkci guvernéra či guvernérky států americké unie i do Sněmovny reprezentantů.

Letošní nominace žen překonávají rekord z roku 2016, kdy kandidovalo do Sněmovny reprezentantů celkem 167 žen, a letos je jich dokonce 173. Také současných jedenáct kandidátek na guvernérky amerických států překonává dosavadní rekord a zdá se tak, že jsme svědky další fáze ženské emancipace.

První muslimka

Není divu, že americké feministky výsledky úterních primárek oslavují. Třeba aktivistka Debbie Walshová, šéfka občanského střediska pro větší účast žen v politice, to považuje za trvalý trend a tvrdí, že po listopadových volbách by mohlo v americké Sněmovně reprezentantů zasednout za demokratickou stranu dokonce více žen než mužů.

Ve vyšetřování ruského vlivu na americké volby jde o to odsoudit Trumpa, tvrdí Fištejn

Americký prezident Donald Trump na připomínce obětí útoků z 11. září

Tento hon na čarodějnice musí skončit, napsal americký prezident Donald Trump na sociální síti Twitter ve zprávě, v níž vyzval ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, aby okamžitě zastavil vyšetřování ruského vměšování do amerických prezidentských voleb. Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller je podle Trumpa v „totálním střetu zájmů“.

Jen v Michiganu kandidují do Sněmovny reprezentantů za demokratickou stranu čtyři ženy. Je mezi nimi též dcera palestinských přistěhovalců Rashida Tlaibová, která se téměř jistě stane první muslimkou v americkém Kongresu.

Ve svém volebním okrese už získala nominaci demokratické strany a zároveň je známo, že proti ní nebude kandidovat nikdo z republikánů, neboť se jedná o okres s tradiční převahou demokratických voličů. Své zvolení má proto prakticky zaručené.

Trumpův problém

V mnoha jiných okresech se ale tradice nejspíš budou bořit. Očekává se, že zvláště tam, kde minule těsně zvítězili republikáni, získají tentokrát převahu kandidáti demokratické strany. 

Očekává se, že zvláště tam, kde minule těsně zvítězili republikáni, získají tentokrát převahu kandidáti demokratické strany.
Jan Bednář

To by mohlo přivodit zásadní změnu v poměru sil. V současné době, jak známo, mají Spojené státy republikánského prezidenta – Donalda Trumpa – a republikáni ovládají i obě komory Kongresu. 

To by se ale po listopadových volbách mohlo změnit a minimálně v jedné z komor Kongresu by mohli převládnout demokraté (nejspíše ve Sněmovně reprezentantů), což by pak výrazně ztížilo vládnutí právě republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Gratulace předem

Předpovědi se však nemusí vyplnit. Na velmi těsné výsledky listopadových voleb do Kongresu napovídají nyní i speciální doplňovací volby, které se uskutečnily rovněž v úterý v Ohiu. Po zatím neúplném sečtení odevzdaných hlasů se zdá, že zde velmi těsně - o necelé jedno procento - zvítězil republikán Troy Balderson, jehož kampaň přijel minulý týden osobně podpořit i americký prezident Donald Trump. 

Výsledek ale ještě není definitivní, protože se musí prověřit platnost části volebních lístků. To ovšem prezidentu Trumpovi nevadí a svému favoritovi už předem blahopřál k vítězství.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.