Jan Bednář: Šance na brexit s dohodou je už minimální

10. říjen 2019

Válka nervů pokračuje a šance na vzájemnou dohodu mezi Evropskou unií a Británií, jež by zajistila spořádaný odchod Británie z EU na konci tohoto měsíce, se nestále zmenšuje.

Naděje na ni klesá každý den směrem k nule. Kdyby měla taková dohoda ještě vzniknout, museli by ji schválit nejvyšší představitelé  členských zemí EU na společné schůzce v Bruselu příští týden.

Čtěte také

Sejdou se ve čtvrtek 17. října a počítá se s tím, že summit potrvá jako obvykle dva dny. Příští pátek večer je tedy v této chvíli posledním možným termínem k uzavření vzájemné dohody, která by odvrátila divoký rozchod 31. října letošního roku.

Je pozoruhodné, že britský premiér Boris Johnson stále hovoří o tom, že Británie definitivně odejde na konci října z Evropské unie, ať už s dohodou nebo bez dohody, a to přesto, že divoký brexit jednoznačně zapovídá zákon, který schválil nedávno britský parlament. Jak to tedy chce Johnson udělat, o tom můžeme jenom spekulovat.

Pozoruhodné jsou ale také některé výroky evropských politiků na toto téma. Po telefonickém rozhovoru britského premiéra s německou kancléřkou Merkelovou hodnotili vesměs pozorovatelé počátkem tohoto týdne šance na spořádaný brexit jako mizivé.

Rozvod mezi manžely

Hlavní evropský vyjednavači Michel Barnier ovšem vzápětí prohlásil, že dosáhnout dohody s Británií ještě před chystaným summitem EU je možné, bude-li jak řekl „dobrá vůle“.

Čtěte také

Škoda, že nevysvětlil, ze které strany by nyní „dobrá vůle“ měla hlavně přispět k řešení. Nejspíš ovšem chtěl říci, že s velkou náručí dobré vůle by nyní měla přispěchat k jednacímu stolu Británie – ta ale v podstatě říká totéž už delší dobu o představitelích EU.

Na místě je proto otázka, zda to celé takto skončí – vzájemným obviňováním a obě strany se budou pouze osočovat z nedostatku dobré vůle k pochopení stanoviska druhé strany tak dlouho, až dojde k divokému brexitu.

Jak se někdy připomíná, rozchod mezi státy je opravdu hodně podobný rozchodu mezi lidmi, zejména třeba rozpadu manželství. „Rozvod“ mezi manžely obvykle provázejí zásadní nedorozumění a neochota naslouchat tomu, co kdo říká a podobné vzájemné obviňování.

Jan Bednář

Ani setkání irského a britského premiéra, Leo Varadkara s Borisem Johnsonem, na situaci nic nezmění.

Bez dohody Británie s Irskou republikou nemůže ovšem dojít k dohodě ani mezi Británií a Evropskou unií a tak právě toto jednání by mělo mít zcela zásadní význam.

Autor je komentátor Českého rozhlasu 

autor: Jan Bednář
Spustit audio