Jan Bednář: Donald Trump konflikt zájmů (ne)řeší

13. leden 2017

Do inaugurace nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa zbývá už jen osm dní - jeho dlouho plánovaný slavnostní nástup do Bílého domu se uskuteční již od zítřka za týden.

Naopak jeho současné majetkové poměry a z nich vyplývající - a do budoucna trvale hrozící - konflikt zájmů se stále nezdají být uspokojivě vyřešeny. Alespoň to tvrdí přední americký odborník na etické jednání politiků v nejvyšších vládních funkcích.

Snadno si vzpomeneme, že už během dlouhé řady měsíců letošních jarních primárek a pak i během vyostřené podzimní předvolební kampaně Donald Trump otázku možného svého konfliktu zájmů trvale bagatelizoval a popíral námitky svých oponentů, že s nástupem do úřadu prezidenta Spojených států se dostane do konfliktu zájmů kvůli svým podnikům.

Zdá se samozřejmé, že politik, který je obdařen tak obrovskými pravomocemi, jaké s sebou nese úřad prezidenta Spojených států, by nikdy neměl být pod vlivem jiných zájmů, než jsou zájmy veřejnosti a amerických občanů, respektive státní zájmy americké unie. Něco podobného pochopitelně platí pro všechny politické funkce všude na světě, alespoň v demokratických zemích.

Jestliže má politik jiné, řekněme obchodní zájmy, které vyplývají z jeho podnikání v soukromé sféře, nemůže být úplně nestranný při politickém rozhodování ani v jednání s představiteli jiných zemí - jsou-li tím jeho soukromé zájmy dotčeny.

„Zapomenout“, co mu patří

Donald Trump

Donald Trump jak známo vlastní obrovské podnikatelské impérium. Obchoduje s nemovitostmi s majetkovou účastí ve stovkách podniků, které operují nejméně v 25 zemích světa.

Když nedávno oznámil, že svůj podnik opustí a přenechá veškeré podnikatelské rozhodování svým dvěma synům, zbavil se tím sice své bezprostřední odpovědnosti za chod celé organizace, ale neztrácí své vlastnictví.

I kdyby se svými syny a se všemi svými příbuznými přestal od nynějška mluvit a ocitl se v jakési zcela nepřirozené izolaci, stejně by věděl, jen třeba z četby novin a ze sledování televizního zpravodajství, co se s jeho majetkem děje.

Nemůže dost dobře „zapomenout“, co mu patří. To je v podstatě obsah námitky, kterou na adresu Donalda Trumpa přednesl v úterý ředitel amerického úřadu vládní etiky Walter Shaub a dodal, že Trumpův plán v tomto směru „nedosahuje standardu“ amerických prezidentů v uplynulých čtyřech desetiletích.

K tomu by prý musel prodat všechny nemovitosti, které jsou předmětem jeho podnikání, a utržené peníze vložit do tzv. slepého fondu, který by po dobu jeho prezidentství spravoval zvolený nezávislý zástupce. Ale to zřejmě teď už Donald Trump neudělá.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.